Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace, la 50 de ani: ”The Worst Birthday”

greenpeace_the_worst_birthday.jpg

Greenpeace, o jumătate de secol de activism de mediu (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Greenpeace, o jumătate de secol de activism de mediu (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Greenpeace a marcat pe 15 septembrie 50 de ani de activitate pentru protejarea mediului. Evenimentul s-a desfășurat în București sub sloganul ”The Worst Birthday”, pentru că 2021 este un an cu recorduri de temperatură și alerte de fenomene meteo extreme, păduri întregi tăiate ilegal sau arse, poluare, inundații, secetă și ghețari care se topesc într-un ritm alarmant, potrivit Greenpeace.

Evenimentul Greenpeace a avut loc miercuri seară, la Grădina Universitarilor din București.

Au fost prezenți parteneri, voluntari și activiști Greenpeace, iar invitații au participat la o dezbatere despre istoria Greenpeace și campaniile organizației, cu Valentin Sălăgeanu, directorul biroului Greenpeace România, activistul de mediu Ionuț Brigle, climatologul Roxana Bojariu și artista Maria Bălan.

Participanții au putut descoperi 50 dintre momentele de referință din istoria de jumătate de secol a organizației, inclusiv sub forma unei expoziții foto, iar instalația ”Copacul mimetic” realizată de Maria Bălan a atras atenția asupra problemei toaletărilor și tăierilor abuzive de copaci, reprezentând un arbore care încearcă să imite forma omului, pentru a scăpa de drujbe.

Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului ”How to Change the World”, despre povestea începuturilor mișcării verzi și nașterea Greenpeace.