Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un jurnalist și un activist de mediu, bătuți crunt în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri. Cinci persoane, audiate la Poliția Vatra Dornei

dragolea.jpg

Image source: 
facebook.com/greenpeace.ro

Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut de circa 20 de indivizi într-o pădure din Suceava, iar camera și înregistrările i-au fost distruse, anunță Greenpeace.

Actualizare (17.09.) ora 10.30: 

Cinci persoane sunt audiate la Poliția Vatra Dornei, în cazul jurnalistului bătut într-o pădure din județul Suceava, transmite Mediafax. Potrivit IPJ Suceava, polițiștii au fost sesizați joi, prin apel la 112, cu privire la faptul că patru persoane, un activist de mediu, doi cameramani și un localnic, au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci.

Polițiștii spun că în aproximativ 30 de minute activistul de mediu și cei doi cameramani au fost găsiți în pădure, iar cea de-a patra persoană, localnicul, a reușit să părăsească singură zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției. Cele trei persoane găsite în pădure au fost duse la sediul Poliției Vatra Dornei.

„Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de 16.09.2021, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăiri de arbori. În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane”, a transmis Poliția Suceava. Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere. Ulterior, polițiștii au identificat 5 persoane, care au participat la incident. Acestea sunt audiate la sediul Poliției Vatra Dornei. 

Știrea inițială:

Împreună cu Mihai Dragolea se aflau un coleg și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta pe cei doi să identifice dovezile defrișărilor forestiere din Bucovina.

În timp ce filmau, atacul a fost foarte violent, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Câțiva dintre agresori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din același oraș.

Jurnalistul spune că atacatorii i-au luat echipamentul, au scos cardul de memorie din cameră și au distrus toate dovezile.

Eram împreună cu Radu Mocanu, care realizează acest documentar, și cu activistul de mediu Tibi Bosutar. Am urcat într-un ocol privat, unde un sătean ne-a semnalat unele nereguli în ceea ce privește exploatarea. Am oprit pe undeva pe Dealu Ursului, am auzit niște mașini în vale și credeam că vin spre noi propietarul și șeful de ocol silvic, să aibă un dialog cu noi. Dar dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112. Între timp, cei de sus - Radu a fost lovit destul de tare la cap și acum are amnezie, uită ce s-a întâmplat și uită destul de des și în prezent. Tibi a fost bătut crunt și a fost și supus la niște umilințe groaznice din astea de tip mafiot”, a declarat jurnalistul la „Digi 24”.

Avocații Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență. Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”, se arată în comunicatul organizației ecologice internaționale.