Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tren metropolitan în București, din 2024

tren_metropolitan_bucuresti.jpg

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, optimist în privința trenului metropolitan din București (Sursa foto: Facebook/PMB-arhivă)
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, optimist în privința trenului metropolitan din București (Sursa foto: Facebook/PMB-arhivă)

Trenul metropolitan din București ar putea deveni funcțional în 2024. Primarul Nicușor Dan anunță că proiectul de metrou ușor ar urma să lege periferia de oraș, ceea ce ar scurta drumul oamenilor la jumătate.

Proiectul trenului metropolitan din București costă 570 de milioane de euro, sumă ce include achiziția de trenuri.

Într-o primă fază, însă, metroul de suprafață va opera cu garnituri vechi, din parcul CFR Călători.

Vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu spune la RFI de ce e necesar un tren metropolitan: ”Nici nu mai e nevoie să explicăm cât de util este, utilitatea lui este demonstrată de atâția ani și este demonstrată de realitatea de pe străzi, în care avem un ocean de mașini și transportul în comun merge aproape gol. Este clar că zonele metropolitane s-au dezvoltat foarte mult, este clar că ne trebuie un transport rapid, civilizat, eficient și normal, ca și multe alte orașe ale Europei, să avem un astfel de transport. Astea sunt avantaje majore, vă dați seama că în momentul acela avem și mijloace de a le spune cetățenilor să mai lase autoturismul și uite, vă asigurăm ceva civilizat, la standardele secolului 21 și haideți să reducem poluarea, să încercăm să evităm toate aceste amenzi, dar mai ales să încercăm să nu mai afectăm așa de mult sănătatea populației”.

 
Dan Trifu, despre trenul metropolitan din București