Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania: Exploziile vulcanice din La Palma devin mai puternice și pompierii părăsesc zona

la palma.jpg

Image source: 
france24.fr

Creșterea în intensitate a exploziilor vulcanice de pe insula spaniolă a obligat pompierii să se retragă și autoritățile să evacueze vineri alte trei orașe din apropierea erupțiilor.

Companiile aeriene și-au anulat zborurile spre La Palma din cauza norului uriaș de gaz și cenușă, cel mai mare de la erupția vulcanică, anunță agenția Reuters.

Brigăzile de pompieri au plecat vineri după-amiază din orașul Todoque, în timp ce un nou coș s-a deschis pe flancul vulcanului, iar videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat o undă de șoc masivă emanată dinsore zona vulcanică.

"Vulcanul se află într-o nouă fază explozivă ... Pompierii nu vor mai opera astăzi", a scris pe Twitter serviciul de pompieri din Tenerife, care a fost trimis în ajutor în La Palma.

Totodată, autoritățile au ordonat evacuarea orașelor Tajuya, Tacande de Abajo și a părții din Tacande de Arriba care nu fusese deja evacuată vineri după-amiază, locuitorii fiind rugați să se adune pe terenul de fotbal local.

La început, serviciile de urgență din Insulele Canare le-au spus locuitorilor să rămână în casă pentru a evita norul dens de cenușă și fragmente de lavă, dar ulterior au decis evacuarea, din cauza riscului crescut de explozii. Pe lângă oamenii, au fost evacuate și animalele.

"Evacuarea oamenilor este prioritatea principală, deși există și alte sarcini importante, cum ar fi menținerea în siguranță a animalelor de companie", a transmis Garda Civilă pe Twitter, cu un videoclip care arată ofițeri care transportă capre.

Amintim, de la erupția de duminică, vulcanul Cumbre Vieja a aruncat mii de tone de lavă, a distrus sute de case și a forțat evacuarea a mii de persoane.

Până acum nu au fost raportate răniri grave sau decese, dar circa 15% din recolta de banane, crucială din punct de vedere economic pentru insulă, ar putea fi în pericol, punând în pericol mii de locuri de muncă.

Tot vineri, compania aeriană Binter din Insulele Canare a anunțat că și-a anulat toate zborurile către La Palma din cauza erupției vulcanului, în timp ce Iberia și-a anulat singurul zbor programat pentru această zi, iar o altă companie aeriană locală, Canaryfly, și-a suspendat, de asemenea, operațiunile.

Într-o parte a arhipelagului, un nor de gaze toxice și cenușă se întinde pe o distanță de peste 4 km, a anunțat joi institutul de vulcanologie din Insulele Canare. Acesta a început să se deplaseze spre nord-est, spre Marea Mediterană și continentul spaniol, a precizat agenția națională de meteorologie.

Aproape tot spațiul aerian de deasupra insulei rămâne deschis, cu excepția a două zone mici din apropierea erupției vulcanice.