Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluția la problema invaziei de ciori din parcul Cișmigiu

solutie_ciori_parc_cismigiu.jpg

Ciorile, o problemă pentru tot mai multe parcuri (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Ciorile, o problemă pentru tot mai multe parcuri (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Soluția la problema ciorilor care murdăresc parcul Cișmigiu poate fi uliul. Vicepreședinta Asociației Peisagiștilor din România, filiala București, Diana Culescu, spune la RFI că folosirea aparatelor cu ultrasunete nu e o soluție viabilă.

Una dintre problemele cele mai mari ale parcului Cișmigiu o reprezintă murdăria lăsată de păsări. Nu e recomandat să te plimbi pe alei la orele serii, când sute, poate chiar mii de ciori se deplasează dintr-un copac într-altul.

Vicepreședinta Asociației Peisagiștilor din România, filiala București, Diana Culescu, spune la emisiunea Planeta Verde că ar trebui apelat la dresori de ulii: ”O să aduc în discuție problema ciorilor, care se poate rezolva de exemplu cu ajutorul unor persoane care dresează ulii, dar care nu au firme și nu stau pe SEAP, prin urmare nu pot fi contactate de Primărie nici dacă ar avea buget în acest sens. Așadar, întotdeauna o să vedeți că ALPAB-ul, care este administratorul Cișmigiului, întotdeauna și-a pus problema să facă un sistem cu ultrasunete, care nu funcționează nici în alte orașe. Chiar de curând, am fotografiat un astfel de sistem la Timișoara, unde era făcut să îndepărteze porumbeii și în fotografii apar două astfel de sisteme, iar între ele un porumbel care dormea”.

”Păsările respective trebuie să fie determinate să plece din locul respectiv. Acum, ele stau în Cișmigiu pentru că de fapt, ciorile stau în locuri unde sunt arbori foarte înalți și ce să vezi, s-au cam tăiat arborii foarte înalți din restul Bucureștiului și atunci de asta ajung să stea acolo cel mai mult. Ele se duc în timpul zilei pe groapa de la Glina și mănâncă de acolo și seara vin, practic, Cișmigiul este dormitorul lor. Încep din ce în ce mai multe orașe să aibă astfel de probleme și asta are directă legătură cu toaletarea și modul în care a fost rezolvat în general, în momentul în care înțeleg că sunt în pericol, ele vor pleca de acolo. Altfel, cu sistemele acestea cu ultrasunete, problema acolo e că toate funcționează pe bază de întreținere, adică de exemplu trebuie să schimbi bateriile și dacă nu ai buget să iei baterii și buget să plătești pe cineva să schimbe bateriile, atunci acele sisteme nu funcționează”, mai spune peisagista.

 
Diana Culescu, despre ciorile din parcul Cișmigiu