Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Australia: Cea mai veche pădure tropicală din lume, retrocedată unui trib aborigen

padure_australia.png

Vegetație din pădurea tropicală Daintree, Australia
Sursa imaginii: 
France24

Guvernul Australiei a decis miercuri să retrocedeze unui trib aborigen pădurea tropicală Daintree, considerată cea mai bătrână din lume (135 de milioane de ani), aflată în patrimoniul UNESCO și care are o suprafață de cca 160 000 de hectare.

Potrivit AFP, pădurea, cunoscută pentru speciile rare de plante și animale care trăiesc aici, se află acum în proprietatea tribului Kuku Yalanji, din estul țării.

Printre speciile rare de păsări care trăiesc în această pădure se află și casuarul cu cască (foto wikipedia.org), din familia struților. Poate ajunge la 1,80m înălțime și 75 de kg, iar ghearele sale, de până la 12 cm, îl fac deosebit de periculos atunci când este atacat.

Decizia, considerată istorică, face parte dintr-un plan amplu de reconciliere între comunitățile din Australia și a fost marcată printr-o ceremonie care a avut loc în orașul Bloomfield, statul Queensland.

De la sosirea coloniștilor europeni în Australia, în 1788, tribul Kuku Yalanji a fost puternic marginalizat și persecutat, comentează AFP și rfi.fr.

Ministrul mediului din Queensland, Meaghan Scanlon, a declarat că retrocedarea acestui teritoriu reprezintă un pas important în procesul de reconciliere care vine după ”un trecut oribil și stânjenitor”.

Până în prezent guvernul din Queensland a restituit cca 3,8 milioane de hectare din peninsula York către populațiile indigene, a precizat ministrul.