Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele Mafiei lemnului, în România. Reportaj France24

bosutar.png

Stânga: captură de ecran dintr-un video realizat de activistul de mediu Tiberiu Bosutar. Dreapta: Tiberiu Bosutar după ce a fost atacat în timpul filmărilor pentru un film documentar referitor la exploatările ilegale, Suceava, septembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Tiberiu Bosutar via France24

O echipă de jurnaliști ai postului francez de televiziune France24 a stat de vorbă cu jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu și cu activistul Tiberiu Bosutar, atacați cu brutalitate în data de 16 septembrie, în timp ce realizau un film documentar despre exploatările ilegale din pădurile din zona Suceava:

Au crezut că își vor pierde viața... Cei trei s-au deplasat în pădure după ce un localnic îi semnalase lui Tiberiu Bosutar că acolo se petrec activități suspecte, scrie site-ul France24.

”Românii au pierdut orice fel de încredere în autoritățile statului, așa că am început să centralizez, pe cont propriu, reclamațiile care vin de la persoane particulare, de la localnici, privind activitățile ilegale. Pe măsura posibilităților, încerc să ajung la fața locului ca să văd ce se întâmplă și să iau imagini, pentru a strânge dovezi.

În data de 14 septembrie am primit un astfel de mesaj. Eram împreună cu cei doi jurnaliști și am decis să mergem la fața locului. Am ajuns pe la ora 14.30, iar o jumătate de oră mai târziu vreo douăzeci de oameni ne-au atacat acolo, cu topoare și cu bâte...”, povestește Tiberiu Bosutar.

Mihai Dragolea continuă: ”Veneau spre noi strigând să nu mai filmăm și să plecăm de acolo... Am urcat în mașină dar n-am putut pleca... l-au atacat mai întâi pe Tiberiu, apoi Radu și cu mine am fost trași afară din mașină. Am primit un pumn în plină față... ne-a fost teamă că nu scăpăm cu viață... Am reușit să scap și să mă ascund într-o râpă, am sunat la Poliție ... Polițiștii au ajuns după vreo 30 de minute și din fericire au reușit să-i rețină pe câțiva dintre agresorii care între timp îl dezbrăcaseră pe Tiberiu și îl loveau incontinuu cu picioarele. Pe Radu l-au lovit în gură și el și-a pierdut cunoștința...

Dovezi distruse

Tot ce am filmat a fost șters, tot materialul realizat a fost distrus. Dacă au reacționat așa, ca un grup de crimă organizată, este pentru că în joc sunt o mulțime de bani... Acum toți agresorii sunt liberi. Cred că sunt sub control judiciar, nu pot părăsi localitatea de reședință, dar niciunul nu a fost arestat...”

Nu este nici pe departe primul caz de agresiune de acest gen. În ultimii ani șase pădurari au fost uciși și 650 au fost răniți după ce au surprins în flagrant acte de exploatare ilegală.

Această adevărată mafie a lemnului acționează în România de zeci de ani. Potrivit datelor dintr-un raport guvernamental din 2019, 38 de milioane de metri cubi de lemn ar fi exploatate din pădurile românești, din care circa jumătate în mod ilegal.

(...)

De la căderea comunismului în România, în 1989, mai multe companii străine își dispută resursele forestiere românești. Între acestea HS Timber (fosta Austrian Holzindustrie Schweighofer), care cumpără ieftin și apoi revinde lemnul unor mari companii europene, precum Ikea.

Complicitatea autorităților

În 2015 au fost publicate înregistrări video cu un reprezentant al companiei austriece care recunoștea că cumpără ilegal lemn și că le oferă chiar bonusuri furnizorilor. Cu toate acestea compania nu a recunoscut niciodată oficial acuzațiile.

Potrivit lui Mihai Dragolea, mafia lemnului a luat avânt chiar după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, dar ea a fost permanent favorizată de toate guvernele care s-au perindat la conducerea țării în ultimii 30 de ani.

”Nu se poate spune că românii trăiesc și acum în sărăcia din anii 1990, dar am devenit victime ale culturii consumerismului... Grupurile de crimă organizată, ca cele de la Suceava, s-au dezvoltat profitând de toate resursele vulnerabile. Taie lemn cât pot pentru că se scot bani mulți din asta. În nenumărate cazuri autoritățile sunt complicii lor. Știu ce se întâmplă, dar închid ochii...”, explică Mihai Dragolea.

În februarie 2020 Comisia europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României pentru protejarea insuficientă a resurselor forestiere și a zonelor sensibile, dar activiștii de mediu spun că asta nu a făcut decât să accelereze fenomenul: hoții taie și mai mult de teamă că vor intra în vigoare niște reglementări mai stricte.