Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine răspunde pentru aerul otrăvit de deasupra Capitalei? „Avem aer rău și foarte rău”

7651233-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Incendieri ilegale în gospodăriile din Sintești
Incendieri ilegale în gospodăriile din Sintești
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto/Andreea Alexandru

Aerul de deasupra Capitalei a fost din nou poluat cu particule extrem de periculoase provenind de la deșeurile arse ilegal în localități din apropiere, precum Sintești. Senzorii care măsoară calitatea aerului în Bucureşti și în localitățile din jur au depistat valori care depășesc de 3 sau chiar 4 ori valorile maxime admise. În consecință, comisarii Gărzii de Mediu, însoțiți de Poliție, au mers la fața locului, în Sintești. Acțiunile întreprinse de oamenii legii s-au înscris în tiparul celor din trecut: comisarii au constatat prezența focurilor, nu au putut legitima pe nimeni, după care au plecat fără să dea vreo sancțiune împotriva celor care se fac vinovați. De ce e permisă perpetuarea acestui fenomen extrem de dăunător pentru mediu și oameni? RFI a întrebat-o pe Oana Neneciu, de la ECOPOLIS.

Garda de Mediu Ilfov a anunțat că a fost, joi, la Sintești, unde a descoperit arderi ilegale de deșeuri. Comisarii de mediu au plecat, însă, fără să ia măsuri concrete.

„În urma informării PRO TV cu privire la existenţa de incendieri de deşeuri pe raza UAT Vidră, sat Sinteşti, judeţ Ilfov, comisari din cadrul GNM CJ Ilfov s-au deplasat împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Popeşti Leordeni în zonele semnalate de către reprezentanţii PRO TV, de pe raza UAT VIDRA, sat Sinteşti, judeţ Ilfov în vederea identificării surselor de poluare a aerului precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia de mediu celor vinovaţi pentru prejudiciul de mediu. În perioada verificărilor efectuate au fost identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri. Reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au solicitat legitimarea persoanelor aflate în imediata apropiere a focurilor, aceştia refuzând a se legitima. Menţionăm faptul că, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s-au adunat în jurul nostru, devenind agresivi şi adresând injurii reprezentanţilor PRO TV. Tot în acest timp, reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni. În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV, au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a anunțat Garda de Mediu Ilfov într-o postare pe Facebook.

ECOPOLIS: Avem aer rău și foarte rău

„Fenomenul noi îl denumim fenomenul arderilor de deșeuri. Sunt multe categorii de deșeuri implicate și nu se întâmplă doar în Sintești, ci și în alte comune din jurul Capitalei. Se ard deșeuri pentru a scăpa de ele sau se ard materiale în gospodării pentru a extrage diverse metale din anumite tipuri de cabluri sau din anvelope. Este un fenomen pe care l-am descoperit odată cu implementarea senzorilor de urmărire a calității aerului. Am observat că noaptea a sau mai ales în perioada weekendului senzorii începeau să fie roșii și ne-am dat seama că nu avea cum să fie doar de la traficul rutier”, explică Oana Neneciu, de la ECOPOLIS.

De ce nu intervin în forță autoritățile statului? Expertul e de părere că „în primăvară când ne am confruntat cu aceleași fenomene s-a intervenit și s-au stopat lucrurile. Depinde de cine comandă și cine decide. În momentul de față, după cum știți, avem haos politic, iar la Garda de Mediu este un comisar-șef care înțeleg că este doar un interimar”.

Oana Neneciu conchide subliniind că „fumul provenit din arderea de cabluri sau de deșeuri electronice poate fi de până la 4000 de ori mai nociv decât din arderea lemnului. Exact așa cum se afirmă și pe site-ul calitateaer.ro și cum spun toate stațiile de la nivel național, avem aer rău și foarte rău”.

Ascultă:

 
Oana Neneciu, de la ECOPOLIS, despre aerul de deasupra Capitalei