Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE vrea să-și consolideze la Glasgow statutul de lider al luptei contra schimbărilor climatice

eu_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Uniunea Europeană participă la Conferința ONU privind schimbările climatice care va avea loc la Glasgow și își va impulsiona partenerii  să-și îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris.

După cum afirmă un comunicat al Executivului european, între 1 și 12 noiembrie, președinta Ursula von der Leyen va reprezenta Comisia la summitul liderilor mondiali. În timp ce vicepreședintele Frans Timmermans va conduce echipa de negociere a UE.

La COP26 va participa și comisarul Kadri Simson, iar UE va găzdui peste 150 de evenimente conexe la pavilionul său.

Să spunem de la bun început că Uniunea se dorește a fi un lider global în lupta contra schimbărilor climatice. Statele membre se angajează, în cadrul Acordului Verde, să reducă emisiie poluante și, mai mult, să lanseze o adevărată revoluție în ce privește transporturile sau energia.

Prin Acordul Verde, prezentat în decembrie 2019, UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050, obiectiv asumat de toate statele membre.

În iulie 2021, Comisia Europeană a prezentat un pachet și mai ambițios, vizând reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030.

De asemenea, Uniunea Europeană face din ecologie și o politică comercială, prin taxa carbon introdusă la frontierele Uniunii, pentru acele produse care se bazează pe tehnologii poluante. Un fel de protecționism verde.

Uniunea Europeană este deja lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice și și-a redus nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră cu 31 % față de 1990. Și aceasta, în timp ce economia sa a înregistrat o creștere de peste 60 %. Ceea ce, desigur, contrazice ideea potrivit căreia dezvoltarea și ecologizarea se exclud una pe cealaltă.

La Glasgow, Uniunea Europeană le va cere economiilor dezvoltate să-și majoreze finanțarea în vederea combaterii schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul de 100 de miliarde USD convenit la Paris. La acest obiectiv, UE contribuie deja cu peste 25 de miliarde USD, iar contribuția continuă să crească.

În cadrul Acordului de la Paris, 195 de țări au convenit să prezinte contribuții stabilite la nivel național (CSN) care reprezintă obiectivele lor individuale de reducere a emisiilor. În mod colectiv, aceste contribuții ar trebui să se subsumeze obiectivului de menținere a modificării temperaturii medii globale sub 2°C și cât mai aproape posibil de 1,5°C până la sfârșitul secolului.

Ultimul raport ONU, publicat în această lună, vine însă cu vești îngrijorătoare: există toate premisele unui nivel periculos de încălzire globală cu 2,7°C. Aceasta ar avea efecte catastrofale și va reprezenta o provocare existențială pentru omenire.

Dar chiar dacă Uniunea Europeană se dorește a fi un lider în  lupta contra încălzirii globale - și chiar este – eforturile sale vor fi în van dacă celelalte mari economii poluante ale planetei vor continua cu emisiile de carbon.

Astfel că, potrivit comunicatului Executivului de la Bruxelles, Uniunea urmărește un acord care să asigure integritatea ecologică a piețelor globale ale carbonului și cu privire la obligațiile în materie de transparență și de raportare.

O piață internațională a carbonului care funcționează bine poate genera investiții suplimentare în tranziția verde și poate accelera reducerea emisiilor într-un mod eficient din punct de vedere economic. (Surse: Comisia Europeană, Caleaeuropeană.ro).

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 1 noiembrie 2021