Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de mult poluează înmormântările și incinerările? Mai mult decât credem, reiese dintr-un studiu de specialitate

mormant_cimitir.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Înmormântarea unei persoane decedate produce o cantitate de dioxid de carbon echivalentă cu cea emisă în timpul unei curse curse dus-întors Paris – New York cu avionul, reiese dintr-un studiu de specialitate realizat la comanda Serviciilor funerare ale orașului Paris citat de France 24.

Potrivit sursei citate, formolul utilizat la înmormântările este de asemenea o sursă importantă de poluare.

”Atât înmormântările cât și incinerările poluează solul, apele freatice și aerul. De asemenea medicamentele folosite în timpul vieții dar și alte substanțe chimice acumulate, au un impact negativ în acest sens”, spune Michel Kawnik, fondator al Asociației franceze pentru informare funerară  (Afif).

Formolul, un lichid extrem de poluant, este folosit în cantități mari (6-10 l pentru un cadavru) pentru 70% din trupurile neînsuflețite înregistrate în Franța, în vederea conservării, un proces numit tanato praxie.

Numeroase societăți de pompe funebre franceze apelează la acest procedeu fără a da vreodată explicații clare, susține Afif.

”Adevărul este că aceste proceduri nu servesc la nimic, doar poluează. Și poluează grav. Incinerarea unui corp injectat cu formol duce la emisia de dioxine, o adevărată otravă”, susține reprezentantul Afif.

O altă sursă de poluare o reprezintă mercurul, utilizat în medicina dentară, mai ales pentru persoanele vârstnice.

Articolul integral aici