Plantarea arborilor nu este suficientă pentru combaterea schimbărilor climatice (UICN)

mangrove.png

Mangrove în Parcul Național Pongara, Gabon, 15 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
© Christophe Van Der Perre, Reuters via France24

În cadrul conferinței COP26 vor fi discutate și așa numitele „soluții bazate pe natură”. Acest concept se referă la o categorie de soluții inspirate direct din natură. Printre măsurile prefigurate se numără cele ce țin de vegetație și plantarea copacilor,  absolut esențiale de altfel, dar insuficiente în fața amplorii crizei climatice.

Ce s-ar întâmpla dacă ne-am folosi de natură pentru a combate schimbările climatice? Organizația Națiunilor Unite și experții în domeniul climei și al biodiversității, cercetează o categorie de soluții denumită „soluții bazate pe natură”. Acest concept de dată recentă, necunoscut publicului larg, vizează practici care utilizează resursele naturale în combaterea schimbărilor climatice.

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), organizația non-guvernamentală care a definit acest concept, practicile se referă la ,,prezervarea ecosistemelor”, ,,îmbunătățirea gestiunii ecosistemelor”, respectiv ,,refacerea ecosistemelor degradate sau crearea de ecosisteme noi”.

Protecția și refacerea pădurilor se înscriu între aceste soluții simbolice. „Pădurile, în special cele tropicale, absorb aproximativ o treime din ponderea anuală a gazelor cu efect de seră. Ar putea contribui mult mai mult dacă am stopa defrișările, dacă am investi mai mult în gestionarea pădurilor și în protecția acestor ecosisteme”, explică Anne Larigauderie, secretar general al Platformei Interguvernamentale de Științe-Politice privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice (IPBES), organizația care coordonează expertiza științifică globală privind biodiversitatea.

Regenerarea pădurilor de mangrove este dată adesea ca un exemplu eficient, întrucât acestea joacă rolul de barieră naturală capabilă să suprime fenomenul de eroziune a zonelor de coastă și inundațiile.

Cu toate acestea, nu este suficient să plantăm copaci pentru a îndeplini criteriile necesare. „Aceste soluții bazate pe natură reprezintă proiecte care trebuie să aibă beneficii duble. Cel puțin unul dintre ele trebuie să se refere la natură, iar celălalt la societate, de exemplu, lupta împotriva schimbărilor climatice, sănătatea, siguranța alimentară sau chiar reducerea riscurilor naturale”, explică, Freddy Rey, director de cercetare în ingineria mediului la Institutul Național de Cercetare Agronomică (INRAE).

În Franța, cercetătorii INRAE ​​au introdus plante pe malurile unor râuri pentru a lupta împotriva eroziunii și, prin urmare, a inundațiilor. Pentru Freddy Rey, această alternativă la tradiționalele diguri și anrocamente, are avantajul de a fi mai durabilă decât metodele tradiționale. „În timp, învelișul vegetal va crește, iar structurile de rocă se vor uza”, explică acesta.

Potrivit UICN, soluțiile bazate pe natură sunt „de multe ori mai puțin costisitoare pe termen lung decât investițiile în tehnologie, construcția și întreținerea infrastructurii”.

Interes față de soluțiile ecologice

În mod cert, plantarea mai multor copaci sau înverzirea orașelor nu sunt idei noi. Dar pentru Freddy Rey, crearea de "soluții bazate pe natură" are meritul de a ,,stârni entuziasm”.

Generalizarea acestor practici face posibilă, de altfel, consolidarea cunoștințelor privind mediile naturale și viețuitoarele.

„Departe de simplele operațiuni de ecologizare a spațiilor verzi ornamentale sau recreative (adesea însoțite de managementul intensiv al stropirilor, consumului de energie și al inputurilor agricole), soluțiile bazate pe natură depind de anumite cunoștințe științifice și tehnice derivate în mare parte din ingineria mediului”, după cum se poate citi într-un studiu recent realizat pe această temă.

În acest context, Anne Larigauderie regretă că în cadrul summit-urilor internaționale privind schimbările climatice, „deseori vorbim despre soluții tehnice și tehnologice” și că „nu ne concentrăm suficient pe natură ca sursă de soluții.”.

Deși dețin nenumărate avantaje, soluțiile bazate pe natură nu pot fi soluția universală pentru toate problemele climatice. Pentru că tot ce e viu evoluează constant. Prin urmare, cercetătorii trebuie să se adapteze. Ecologizarea zonelor de coastă, de exemplu, are limitele ei.

„Dacă metodele de proiectare a lucrărilor de inginerie civilă, bazate pe proprietăți mecanice și fizice, sunt perfect stăpânite, nu este și cazul instalațiilor care implică materia vie, ale cărei proprietăți sunt mult mai dificil de controlat”, precizează într-un comunicat de presă André Evette, cercetător în ingineria mediului la INRAE.

În regiunile muntoase, pe lacuri și căi navigabile interioare, „tehnologia materiei vegetale ridică încă semne de întrebare, mai ales în ceea ce privește rezistența lor”, adaugă aceasta.

Cu o floare nu se face primăvară

„Să nu ne imaginăm că vom schimba lumea cu câteva plante. Nu cu ierburi vom putea evita tsunami-urile. Avem nevoie de un echilibru între aceste soluții bazate pe natură și cele legate de ingineria civilă”, adaugă Freddy Rey.

Anne Larigauderie subliniază riscul potențialelor abuzuri. „Este normal să produci biocombustibil într-o zonă abandonată, pe un teren viran sau într-o zonă de periferie. Pe de altă parte, nu are sens să transformi spațiul natural pentru a produce biocombustibil. O astfel de gândire contravine biodiversității”, avertizează ea.

Unele ONG-uri, precum Friends of the Earth International, susțin că „soluțiile bazate pe natură” sunt doar un pretext...

Anne Larigauderie se teme, de asemenea, că aceste practici sunt greșite. „Natura nu va putea absorbi creșterea frenetică a ratei noastre de consum. Mesajul cel mai important rămâne acela că trebuie să reducem consumul de energie, să ne revizuim stilul de viață, modul în care practicăm agricultura și ne obținem necesarul de hrană. Natura poate face multe pentru noi, dar trebuie ca și noi să ne auto-corectăm”, adaugă ea.

Conferința COP26, care începe pe 31 octombrie, trebuie să facă un bilanț al acțiunilor întreprinse de fiecare stat pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

La fel ca în cazul COP15, axată pe biodiversitate, care a avut loc în perioada 11-15 octombrie, cu siguranță se va vorbi și despre „soluțiile bazate pe natură”. Deoarece, pentru ONU, „acestea constituie un element esențial al efortului global care vizează atingerea obiectivelor Acordului de la Paris”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24