Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP26: Scepticii, Lucizii, Reticenții, Recalcitranții, Scufundații și Vulnerabilii – grupurile de țări după atitudinea față de reducerea emisiilor

cop26_greenpeace_urgenta_climatica.jpg

Reducerea emisiilor poluante, pe agenda COP26 (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Reducerea emisiilor poluante întâmpină rezistență din partea multor țări
Sursa imaginii: 
Pixabay

Liderii a peste 100 de state părăsesc Glasgow unde au participat la summit-ul COP26 privind schimbările climatice, unde și-au luat angajamente să reducă emisiile de carbon. Dar țării lumii sunt profund divizate din acest punct de vedere. France Info a făcut o clasificare a lor.

  1. Scepticii. Un grup de cinci țări - Australia, Canada, Norvegia, Rusia și Statele Unite. Aceste state au economii dezvoltate și în plus beneficiază de importante resurse naturale a căror combustie este mare producător de emisii de carbon: cărbune pentru Australia și SUA, petrol pentru Norvegia și Rusia, gaz de șist pentru SUA, nisipuri bituminoase pentru Canada, gaze naturale pentru Rusia. Acțiunile lor merg adeseori împotriva măsurilor necesare pentru a limita încălzirea globală la ținta de 1,5 C convenită la COP21 la Paris în 2015.
  2. Lucizii. Statele membre ale Uniunii Europene și Regatul Unit. În absența SUA ca lider, europenii au preluat conducerea prin exemplu a combaterii încălzirii globale angajându-se să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030. Unele țări ca Germania și Polonia sunt puternic dependente de cărbune, cel mai mare producător de emisii și potrivit Climate Action Tracker, doar UK are politici “aproape suficiente” în acest domeniu.
  3. Reticenții. Un grup de state format din Africa de Sud, Brazilia, China și India, a căror creștere economică accelerată din ultimii 30 de ani le-a plasat pe primele locuri ale poluatorilor mondiali (China este numărul 1). Deși au făcut promisiuni (China a promis emisii nete zero în 2060 și India în 2070) aceste țări consideră că țările dezvoltate sunt responsabile la scara ultimilor 170 de ani de degradarea situației climatice globale.
  4. Recalcitranții. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran, Kuweit și Qatar sunt mari producători de petrol care reprezintă baza economiei lor, iar țări ca Irakul au situații politice complicate. Arabia Saudită a încercat să obțină ștergerea țintei de 1,5 C pentru încălzirea globală de la Paris din 2015. Saudiții au promis neutralitatea în carbon în 2060, dar promisiunile lor sunt nerealiste având în vederea sporirea capacității de producție de la 12 la 13 milioane de barili de țiței pe zi până în 2027.
  5. Scufundații. O alianță de 39 de state insulare, printre care Comore, Cuba, Fiji, Seychelles. Aceste state sunt amenințate de ridicarea nivelului oceanului planetar din cauza încălzirii globale care riscă să le acopere mare parte din suprafață. Emisiile lor de carbon sunt neglijabile și acestor state se datorează înscrierea la Paris a țintei de 1,5 C. Ele au cerut de asemenea oprirea din 2023 a subvenționării energiei bazate pe combustibilii fosili.
  6. Vulnerabilii. Un grup de 48 de state printre cele mai sărace din lume printre care Republica Centrafricană, Etiopia, Nepal sau Senegal. Ca și Scufundații au o responsabilitate foarte scăzută pentru încălzirea globală, fiind însă și ele afectate de schimbările climatice. Aceste state au obținut la Copenhaga în 2009 promisiunea unui ajutor de 100 de miliarde de dolari pe an din partea țărilor dezvoltate până în 2020, promisiune neonorată, suma fiind plafonată practic azi la 80 de miliarde.
 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra Petru CLEJ