Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Bear Right: Apel inedit pentru un nou sanctuar al urșilor în România

bear_right_apel_sanctuar_ursi_romania.jpg

Ecologiștii militează pentru un nou sanctuar al urșilor în România (Sursa foto: Agent Green)
Ecologiștii militează pentru un nou sanctuar al urșilor în România (Sursa foto: Agent Green)

Agent Green și celebrul realizator TV Charlie Ottley fac un apel inedit pentru construirea unui nou sanctuar al urșilor în România, potrivit unui comunicat al ONG-ului de mediu. Companii internaționale sunt chemate să se alăture campaniei Bear Right, prin plata dreptului de copyright către urși.

Cum ar fi ca urșii să primească drepturi de autor? Urșii au inspirat atâtea branduri, de la bere, balsam de rufe, îmbrăcăminte, până la dulciuri și sucuri.

Într-o serie de clipuri lansate pe rețelele de socializare de Agent Green, Charlie Ottley îndeamnă brandurile care folosesc imaginea sau cuvântul "urs" în identitatea lor să plătească dreptul de copyright către urși (bear right) și să contribuie astfel la realizarea unui nou sanctuar în România, potrivit comunicatului de presă.

 

 

 

 

 

Pentru realizarea sanctuarului, sunt luate în calcul locații mai ales din județele cu cele mai mari populații de urs, precum Harghita, Mureș, Brașov, Covasna și Vrancea.

”Încă de când am ajuns pentru prima dată în România, în 2010, am fost fascinat de natura sa și de fauna bogată de aici. Din păcate, lucrurile nu merg bine pentru populațiile de urs brun, o creatură magnifică, periclitată. În mare parte, noi, oamenii, suntem responsabili pentru problemele recente apărute din cauza apariției urșilor în mediul nostru, deoarece suntem atât de ocupați să-l punem la pământ pe al lor. Dacă le distrugem teritoriul, forțăm urșii să se apropie mai mult... și atunci îndrăznim să-i învinovățim tot pe ei. Drept urmare, dreptul la viață este focusul acestei campanii, în care ne adesăm în primul rând celor care poartă ursul în identitatea lor, precum nume sau logo-uri. Plătind dreptul către urs, plătim pentru durabilitatea mediului înconjurător, pentru viitorul nostru”, a declarat Charlie Ottley, realizatorul tv britanic cunoscut pentru seria de documentare Wild Carpathia.

 

Obiectivul campaniei Bear Right

 

Obiectivul campaniei Bear Right este de a înființa un sanctuar, care să salveze pentru început 50 de urși. În prima etapă, ținta este obținerea celor 30 de hectare necesare, dar și atragerea investițiilor pentru primii zece urși, costurile totale pentru ca sanctuarul să fie construit și să devină operațional sunt de până la 10.000 de euro per urs salvat, potrivit comunicatului.

 

Arthur, unul dintre cei mai mari urși din România, împușcat de un prinț austriac. ONG: Suntem foarte indignați

 

Agent Green: Situația pădurilor din România se îndreaptă către un dezastru

 

“Prin fondurile pe care le vom strânge din dreptul de autor pentru urși, vrem să le cumpărăm animalelor, care altfel ar fi împușcate, dreptul la viață. O întreagă viață în demnitate, într-un nou sanctuar în mediul lor natural, pentru urșii pe care autoritățile au eșuat să îi ferească de pierderea habitatului și de apropierea fatală de oameni. Sau, după un timp, înapoi în natură dacă reabilitarea lor va mai fi posibilă”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.