Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP26: Impactul încălzirii globale în 10 cifre

impact.png

Sursa imaginii: 
France24

COP26, ultima noastră șansă! Este mesajul tuturor participanților la Conferința COP26 de la Glasgow, începând cu 31 octombrie. Pentru a înțelege tonul alarmist al oamenilor de știință și al decidenților din lumea întreagă, este suficient să ne uităm peste raportul anual al publicației științifice The Lancet, care urmărește impactul încălzirii globale prin intermediul a 40 de indicatori. Constatarea e definitivă: e din ce în ce mai rău, atât la nivel satitar, cât și economic.

295 miliardereprezintă numărul potential de ore de muncă pierdute în toată lumea în 2020 din caza valurilor de căldură.

354 000 – reprezintă numărul persoanelor trecute de 65 de ani din toată lumea decedate în urma valurilor de căldură din 2019.

569,6 milioane – este numărul persoanelor care ar putea fi inundate în propriile case, loviți de tsunamiurile produse de creșterea nivelului marii.

178 de miliarde de dolari – reprezinta costurile la nivel mondial în urma a 242 de evenimente climatice extreme (păduri care au luat foc, uragane, inundații) înregistrate în lume în anul 2020.

4 milioane – reprezintă numărul persoanelor din toata lumea decedate în 2019 în urma  expunerii la aerul prea poluat.

19% - reprezintă procentul suprafeței globale ce a trecut printr-o perioadă extremă de secetă în anul 2020. Până în 2010, acest procent depășea rareori 5%.

2 miliarde – reprezintă numărul la nivel mondial de indivizi care suferă de nesiguranță alimentară, adică nu au acces în mod regulat la hrană. Iar încălzirea globală a contribuit și mai mult la scăderea randamentului recoltelor de porumb (6%), de soia (5,8%) sau de grâu  (3%), spre deosebire de perioada 1981 – 2010.

1 miliard de dolari – reprezintă valoarea medie a subvențiilor publice pentru industriile care exploatează energiile fosile (carbon, petrol, gaz) în 65 de țări, cele mai poluate de pe pamant.

6,1 miliarde – reprezintă costurile deceselor premature în urma consecințelor încălzirii globale, echivalent cu veniturile medii anuale a 6,1 milioane de europeni. Bătrânul continent este zona în care decesele cauzate de încălzirea globală costă cel mai mult.

7, 2 milioane – este numărul total în lume al automobilelor electrice înregistrat în 2019. Adică abia 1% din totalul vehiculelor puse în circulație, ceea ce este prea puțin ca să aibă vreun impact asupra emisiilor de dioxid de carbon din traficul rutier.

 

Traducere realizata de Elena Negus dupa articolul publicat de France 24