Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP26: Acord surpriză între SUA și China

kerry_clima_glasgow.png

John Kerry, trimis special al SUA pentru climat, într-o conferință de presă la Glasgow, 10 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Jeff J Mitchell, Reuters via France24

China și Statele Unite au încheiat o „declarație comună privind consolidarea acțiunii climatice”, a anunțat miercuri, la Glasgow , în cadrul summitului internațional COP26, reprezentantul chinez pentru climă, Xie Zhenhua, transmite AFP.

Anunțul vine în condițiile în care China nu a manifestat un interes special pentru reuniunea de la Glasgow, unde liderii mondiali caută soluții pentru combterea schimbărilor climatice, o dovadă fiind chiar absența de la summit a președintelui Xi Jinping.

„Ambele părți recunosc decalajul dintre eforturile actuale și obiectivele Acordului de la Paris, așa că vom consolida împreună acțiunile climatice”, a declarat oficialul chinez presei la conferința COP26 despre climă din Glasgow, în Scoția, potrivit sursei citate.

Acordul „demonstrează că cooperarea este singura cale pentru China și Statele Unite”, a spus Xie, deoarece tensiunile dintre cele două țări păreau recent să se extindă în dosarul diplomației climatice.

Într-un Tweet, secretarul general al ONU Antonio Guterres, prezent la Glasgow, a salutat acest acord în care vede „un pas important în direcția bună”.

Acordul anunțat miercuri la COP26 de China și Statele Unite pentru a-și consolida proiectele ambițioase în materie de climă este „un pas în direcția corectă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP.

„Salut acordul de astăzi dintre China și Statele Unite de a lucra împreună pentru a lua măsuri mai ambițioase în materie de climă în acest deceniu”, a spus el pe Twitter, subliniind că abordarea „crizei climatice necesită colaborare și solidaritate internațională”.

China este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, iar Statele Unite sunt al doilea.

Președintele american Joe Biden, care a venit la Glasgow la începutul conferinței săptămâna trecută, a calificat absența la COP26 a omologul său chinez, Xi Jinping, o „mare greșeală”, acuzându-l că „a dat înapoi” în cazul crizei climatice.