Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


HAARP – armă secretă pentru controlul climei? Fals

fals.png

Sursa imaginii: 
France24

Păduri incendiate, inundații, uragane... Mulți oameni cred că toate calamitățile naturale care au avut loc în vara anului 2021 au o singură explicație: o armă secretă a armatei americane menită să controleze clima, armă numită pe scurt HAARP.

De la inundațiile mortale din China și până la imensele păduri incendiate din Turcia: toate calamitățile naturale din vara anului 2021 au fost adesea asociate pe rețele de socializare cu ceea ce se numește HAARP. Prezente în special pe TikTok sau Twitter, cele cinci litere se referă la o așa-zisă armă secretă a guvernului american capabilă să controleze clima.

În realitate, proiectul numit HAARP, abreviat din engleză de la "High frequency active auroral research program", este un observator din Alaska, ce studiază atmosfera superioară, cu ajutorul unor radioemițătoare, ce permit încălzirea unor mici porțiuni de aer situate chiar deasupra sitului. Însă tehnologia din spatele acestui mecanism e dificil de înțeles și dă frâu liber imaginației, după cum explică redactorul științific Mick West, specialist în teorii conspiraționiste privind modificarea climei.

Pentru a demonta conspirația din jurul proiectului HAARP, e necesar să explicăm cum funcționează mai exact. Să explicăm că e doar un radioemițător instalat  într-un loc sigur din Alaska care nu-i capabil să afecteze decât o mică parte din aer deasupra lui, să explicăm cum puterea acestuia este destul de slabă, comparativ cu transformările meteorologice care îi sunt atribuie. E nevoie de forța unei bombe atomice ca să se întâmple ceva vizibil cu atmoferă.

Susținătorii acestei teorii cred cu tărie că instalațiile HAARP sunt ascunse în toată lumea. Numeroase imagini au fost modificate pentru a face lumea să creadă în existența acestei arme ascunse.

Echipele care se ocupă de acest proiect sunt la curent cu zvonurile și teoriile care circulă și tot timpul încearcă să răspundă la toate întrebările privind munca lor, în special în rubrica lor FAQ, unde, spre exemplu, apare întrebarea: “A creat HAARP dârele chimice din aer?” Și chiar permit oamenilor să intre o dată pe an în sit pentru a demostra că munca lor nu are nimic de-a face cu armele militare ascunse pe care unii cred că le-au detectat.

Totuși, ideea că se poate controla vremea nu e deloc absurdă. Statele Unite, China și chiar Rusia își pun problema de mult timp. Dar momentan, știința nu reușește decât să creeze ploaie sau chiar să facă ceața să dispară, dar la scară mică.

Însă “geoingineria”, sau ideea de a modifica clima la scară înaltă, este o zonă din ce în ce mai atent studiată: de exemplu pulverizarea unor particule pe cer pentru a bloca lumina soarelui luptând astfel împotriva încălzirii globale, sau chiar schimbarea traiectoriei uraganelor, dar fără rezultate relevante până acum.

Traducere realizată de Neguș Elena după articolul publicat de France 24