Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluarea din New Delhi la niveluri record

new_delhi.png

New Delhi, India, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Poluarea din capitala Indiei, New Delhi, atinge niveluri catastrofale, fără perspective imediate de îmbunătățire. Curtea Supremă a cerut guvernului să ia măsuri. Școlile vor fi închise timp de o săptămână, iar munca pe șantiere se va sista.

De la marele festival de Diwali, aproape că nu se mai poate respira în New Delhi. Sâmbăta trecută, indicele de calitate a aerului ce măsoară particulele fine a ajuns la 999, limita maximă absolută. În ultimele zile oscilează din nou între 200 și 400, niveluri extrem de periculoase pentru sănătatea umană.

Obicei în prag de iarnă

În fiecare an, odată cu apropierea iernii, scenariul se repetă. Orașul, deja poluat de mașini și industrie, se trezește invadat de smog. De vină sunt nenumăratele petarde folosite în mod tradițional în timpul festivalului Diwali, dar și focurile agricole aprinse pentru a fertiliza pământul din jurul orașului.

Delhi nu reușește să schimbe practicile festive ale locuitorilor orașului și nici să limiteze incendiile din statele vecine, care ezită să ia măsuri împotriva fermierilor. Anul acesta Curtea Supremă a criticat guvernul capitalei pentru inacțiune și a recomandat mai multe măsuri de urgență.

Măști chiar și acasă

Începând de luni, 15 noiembrie, școlile sunt închise, iar angajații lucrează de acasă. Şantierele își întrerup activitatea timp de cel puţin trei zile. Toți cetățenii sunt încurajați să stea acasă, deși o carantină generală este respinsă. Covid sau nu, mulți poartă măști chiar și acasă.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de Radio France Internationale.