Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea lui Zhang, ecologistul care se luptă de unul singur cu autoritățile și cu industriașii

zhang.png

Zhang Zhengxiang, la Kunming, China, 21 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
Jade Gao / AFP via France24

Este aproape orb, nu are studii și trăiește fără niciun ban în buzunar. Dar vocea lui este puternică. La cei 74 de ani ai săi, activistul de mediu Zhang Zhengxiang ține piept de unul singur autorităților și industriașilor care poluează lacul copilăriei sale. De-a lungul anilor a trimis zeci de mii de scrisori de protest autorităților. Și nu fără rezultat: nu mai puțin de 200 de mine și de fabrici au fost închise în urma acțiunilor sale... 

De departe, lacul Dian arătă încântător în peisajul montan din sud-vestul Chinei, însă dacă te apropii vezi petele mari și verzi care plutesc la suprafața apei: sunt algele apărute după zeci de ani de poluare.

Lacul a devenit practic câmpul de luptă al lui Zhang Zhengxiang, născut la țărmurile sale acum 74 de ani. De mai multe ori pe săptămână el patrulează zona în căutarea celor care poluează, iar când îi găsește îi fotografiază. Faptul că nu mai are decât un singur ochi sănătos nu îl împiedică.

“Lacul este o ființă vie, dar nu poate să scoată niciun cuvânt. E datoria mea să îl apăr”, spune el.

Lacul Dian se află chiar lângă orașul Kunming, acolo unde, anul acesta și anul viitor, are loc COP15, o conferință ONU consacrată biodiversității. Însă biodiversitatea nu mai există deloc în apele acestui lac în care, timp de decenii, au fost deversate deșeuri de toate felurile: agricole, industrial, miniere, umane…

Dacă ar fi să dăm crezare presei din China, guvernul a investit mai mult de 50 de miliarde de yuani (6,7 miliarde de euro) ca să protejeze lacul: s-au construit în jur de 30 de stații de epurare iar cursul râului a fost deviat pentru a asigura alimentarea cu apă a orașului.

Dar suprafața apei este tot timpul tulbure. “Când eram copil, vedeam fundul apei. Când îmi era sete, puteam să beau apă din lac, se putea găti cu ea”, afirmă Zhang

La sfârșitul anilor 1950, când Marea Foamete omora zeci de milioane de chinezi, Zhang Zhengxiang, rămas orfan, a supraviețuit hrănindu-se doar cu peștii din lac și cu fructele culese din pădure. “Lacul Dian este a doua mea mamă”, spune el.

“Tigrul de oțel

Nimeni nu se gândea pe atunci la dezvoltarea fenomenală a Chinei care a început în anii ’80. De atunci investițiile în obiective industriale au crescut spectaculos în această regiune, foarte bogată în resurse miniere, dar deșeurile rezultate au fost sistematic, ani la rând, deversate în apele lacului.

“Apa s-a transformat în otravă. Nu poți nici s-o bei, nici să te folosești de ea, nici măcar să o atingi”, afirmă activistul de mediu.

Zhang Zhengxiang a jurat să apere zona. Metoda sa este să reclame autorităților exploatarea ilegală a resurselor, gropile de gunoi clandestine, construcțiile fără autorizație… A scris zeci de mii de scrisori în acest sens.

Iar printre ”victimele” sale se află chiar prietenul său Zhou Guangwen. Acum mulți ani, Zhang a reclamat o mină ilegală… fără să știe că era a prietenului său.

“L-am urât când m-a denunțat. Am investit mulți bani, dar am pierdut tot. Apoi am început să-l înțeleg și să-l susțin. Își protejează lacul cu prețul vieții. Dacă cineva observă vreo abatere, îl poate contacta pe Zhang și știe el pe cine să cheme să verifice”,  spune domnul Zhou.

La nevoie, activistul de mediu apelează la presa locală. În casa sa modestă, unde un câine nu prea prietenos stă de pază,  păstrează zeci de articole consacrate acțiunilor sale.

Iar confruntările cu marile interese economice, care nu sunt străine autorităților locale, au fost și sunt dure.

“Cadrele locale, proprietarii minelor și carierelor pe care i-a denunțat... multă lume îl urăște”, mărturisește prietenul său.

Bătrânul activist a fost lovit în 2002 de un camion fără placă de înmatriculare, în momentul în care se pregătea să fotografieze o carieră. De atunci nu mai vede cu ochiul drept.

“Nu îmi este frică”, strigă el: “Ei sunt niște tigrii de hârtie, iar eu unul de oțel”.

“Sursa de inspirație

Abia în anii 2000 problemele de mediu au început să fie abordate în mod serios în China. Iar astăzi ”Omul lacului” își poate trece în palmares închiderea a peste 200 de mine și uzine !

În 2009 a venit consacrarea: Televiziunea Națională i-a acordat titlul de “Sursă de inspirație a Chinei” și l-a numit “un veritabil ambasador de mediu”.

Zhang Zhenxiang recunoaște că, după ani și ani de muncă, “mediul înconjurător din bazinul lacului Dian s-a îmbunătățit”. Dar lupta încă nu s-a încheiat.

În luna mai a acestui an Zhang a obținut o victorie importantă: după ce a trimis peste 2000 de scrisori de protest la Primăria orașului, un mare șantier imobiliar de pe malul estic, unde ar fi trebuit să se construiască cca 1000 de locuințe noi, a fost declarat ilegal...

În iulie, un raport întocmit de Ministerul Mediului arăta că, în ciuda stațiilor de epurare construite de primăria orașului, 140 de milioane de metri cubi de apă din canalizare amestecată cu apă de ploaie se varsă în fiecare an în lac.

Tot în urma acțiunilor lui Zhang, un fost viceprimar, responsabil ani la rând cu protecția mediului în zonă și cu gestionarea resurselor de apă, este anchetat de procurori de câteva săptămâni.

Dar Zhang Zhenxiang continuă lupta. Echipa AFP este invitată să viziteze un teren pietros unde recent au fost plantați arbori, la mai puțin de un kilometru de malul vestic.

“Aici a fost o carieră și o fabrică de ciment”, explică el. “A fost închisă la începutul anilor 2000, după care aici se adunaseră maldăre de deșeuri... Cum începea să plouă, deșeurile erau duse în lac…”

Acum însă lucrurile s-au schimbat, iar Zhang pare mulțumit...

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24