Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Practicile ilegale ale chinezilor care caută și exploatează aur în Mali

pepita_aur.png

Pepită de aur
Sursa imaginii: 
pixabay.com via rfi.fr

Practici șocante, care provoacă perturbări ecologice și sociale greu de crezut. Sunt cuvintele cu care un fost ministru din Mali descrie pentru Radio France Internationale ceea ce se întâmplă de la venirea chinezilor care caută aur în țara lui. În zone precum Sikasso, Koulikoro și Kayes este o adevărată catastrofă ecologică.

Chinezii caută aur în Mali de mai mulți ani în albiile râurilor mai ales, prin dragare, dar în ultima vreme o fac cu încălcarea flagrantă a legislației în vigoare și a Codului mineritului.

Exploatarea aurului cu autorizațiile altora

Unii au încheiat contracte pentru a cumpăra terenuri pe care fac exploatări, dar fără să declare nici un fel de activitate. Alții s-au asociat cu localnici care dețin permis de exploatare și astfel nu plătesc taxele prevăzute în lege și nici nu respectă standardele de mediu.

“Din punct de vedere administrativ, ei nu răspund în fața nimănui”, spune pe scurt unul dintre interlocutorii noștri. Nu este o căutare de aur propriu-zisă, spune expertul, ci mai degrabă sunt exploatări semi-industriale intens mecanizate.

Practici ilegale cu ajutorul complicilor din Mali

Momentan nu există cifre disponibile care să permită evaluarea cantității aurului obținut pe căi ilegale de către chinezi, sau a pierderilor înregistrate de stat. Dar experții sunt siguri că aceste activități n-ar putea avea loc decât cu ajutorul unor complici locali de la diverse niveluri administrative.

Marea problemă de azi este că nimeni, nici chiar guvernul, nu poate pune capăt acestor practici. Așezările rurale, despre care se credea că vor avea de câștigat la început, astăzi se revoltă. Astfel, luna trecută, locuitorii comunei Narena, la sud-vest de capitala Bamako, au cerut plecarea chinezilor din zona lor, pentru că aceștia și-au respectat angajamentele și au provocat multe tensiuni sociale locale.

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de rfi.fr