Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Lahore (Pakistan) poluarea a devenit mai periculoasă decât covidul

lahore_pakistan.png

Smogul este peste tot în Lahore, Pakistan, 18 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Pretutindeni oameni cu ochii înroșiți care tușesc, miros insuportabil de fum, mașini care își aprind farurile ziua în amiaza mare ca să reușească să se vadă între ele: orașul pakistanez Lahore este copleșit de poluare, spre disperarea populației.

Al doilea cel mai mare oraș din Pakistan, cu peste 11 milioane de locuitori, situat în Est, aproape de granița cu India, Lahore se numără printre orașele cu aerul cel mai poluat din lume, mai ales în această perioadă a anului.

La fel e și în țara vecină India, unde, odată cu scăderea temperaturilor și slăbirea intensității vântului, poluarea atinge cote maxime, din cauza arderilor culturilor agricole și a emisiilor produse de fabrici și de  autovehicule.

Syed Hasnain tocmai ce și-a internat fiul în vârstă de 4 ani la spitalul Mayo din Lahore.

“Sunt foarte îngrijorat”, mărturisește acesta. “Știam că poluarea pune în pericol sănătatea, dar nu credeam vreodată că o să ajung să-mi internez copilul din cauza asta. Mai am o fetiță mai mare, de 7 ani, mi-e frică și pentru sănătatea ei”.

 

“Chiar și în școli

Rețeaua de specialitate AirVisual a clasat miercurea trecută Lahore ca fiind orașul cu cel mai poluat aer din întreaga lume.

Particulele în suspensie fine PM2,5, cele mai periculoase, erau de 348 micrograme pe metru cub în aer (μg/m3), de 23 de ori mai mult decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Hasnain nu este singura care își face griji pentru sănătatea copiilor săi. Chiar și în școlile din oraș se văd efectele poluării.

“Poluarea a devenit o problemă chiar și în timpul orelor. Unii copii au ochii iritați și roșii, iar alții tușesc continuu”, povestește Nadia Sarwar, cadru didactic la o școală publică.

În capitala Indiei, New Delhi, autoritățile au închis școlile până la sfârșitul lunii, din cauza poluării atmosferice.

Doamna Sarwar nu crede că asta e soluția. Copiii deja au pierdut orele mult timp din cauza pandemiei, și asta ar însemna că “suportă consecințele unei probleme pe care nu ei au cauzat-o”.

 

“Nu se schimbă nimic”

Nici pentru adulți această perioadă de trei sau patru luni, nu este mai fericită. Rana Bibi, în vârstă de 39 de ani, mamă a trei copii, își folosește dupatta, eșarfa tradițională, pe post de mască, așteptând șareta care să o ducă acasă.

“Fumul îmi face rău la ochi și la gât. De asta mă acopăr așa. La început eram obligați să o purtăm ca să ne protejăm de virus, acum o fac de bunăvoie”, afirma ea.

“Când intru în casă, simt peste tot fumul: în haine, în păr, iar mâinile îmi sunt murdare. Dar ce să fac? Nu pot să rămân tot timpul închisă în casă. Trebuie să mă descurc cumva.”

Potrivit rețelei Air Visual, în 2020 Pakistanul era pe locul doi în topul celor mai poluate țări din lume, sub Bangladesh, dar deasupra Indiei – iar Lahore pe locul 18 dintre orașele cu aerul cel mai contaminat.

Populația pakistaneză a început să conștientizeze gravitatea situației. Au fost fabricate purificatoare de aer și au fost depuse mai multe plângeri în justiție împotriva administrației publice.

Însă autoritățile au reacționat târziu, acuzând India că ar fi provocat poluarea sau contestând cifrele în acest sens.

“În fiecare an citim despre Lahore că ar fi cel mai poluat oraș din lume. Dar nu se schimbă nimic. Nimeni nu se preocupă de asta” se revoltă Saira Aslam, care lucrează într-o companie din sectorul privat.

Ea nu-și ascunde furia: “Guvernul a scos-o la capăt  anul trecut, pentru că eram cu toții în izolare. Dar nu se poate comporta la nesfășit ca și când totul ar fi bine.”

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24