Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stop arderilor ilegale de deșeuri! Ce soluții propune societatea civilă

stop_arderi_ilegale_deseuri_solutii.jpg

Arderi ilegale de deșeuri (Sursa foto: Facebook/Garda de Mediu Ilfov)
Arderi ilegale de deșeuri (Sursa foto: Facebook/Garda de Mediu Ilfov)

Organizația ECOPOLIS cere autorităților o legislație fermă pentru combaterea arderilor ilegale de deșeuri. Asociația a realizat o cercetare asupra fenomenului, la doi ani după lansarea platformei aerlive.ro.

Directoarea executivă a organizației ECOPOLIS, Oana Neneciu, avansează la RFI o serie de soluții pentru combaterea arderilor ilegale de deșeuri: ”Dacă acum doi ani nu vorbeam despre aceste arderi, iată că acum am ajuns să fie la ordinea săptămânii (...). Am formulat niște propuneri de soluții: o legislație mai fermă și adaptată la fenomenul arderilor de deșeuri, lucru care deja se întâmplă, există o propunere legislativă prin care aceste fapte să fie încadrate la domeniul penal și să fie pedepsite cu închisoare între șase luni și trei ani (...); am mai avansat această idee de oprire a importurilor de deșeuri, formularea unei politici de descurajare a importurilor de autovehicule cu grad mare de poluare, pentru că trebuie spus că mare parte din aceste deșeuri arse provin din dezmembrări auto, ca și din deșeuri electrice și electronice”.

La nivel național, în primele cinci luni ale anului 2021, au fost identificate 549 de amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri și arderi de deșeuri, cu o suprafață totală de 717.000 de metri pătrați, potrivit ECOPOLIS.

 
Oana Neneciu, despre arderile ilegale de deșeuri