
Mediu
Industria europeană a cărnii: emisiile de gaze cu efect de seră în creștere
vaci.png

Emisiile de gaze cu efect de seră produse de giganții din industria cărnii și a produselor lactate continuă să crească, potrivit raportului, care analizează 35 dintre cele mai mari companii de acest fel, cu sediul în Uniunea Europeană, în Regatul Unit și Elveția. Este luat în considerare întregul lor lanț de aprovizionare, dar în special efectivul de animale, un important factor în emiterea de gaze cu efect de seră.
Danone, Nestlé, Lactalis, APB sau Tönnies - „amprenta de carbon a acestor companii concurează cu cea a marilor companii care funcționează cu combustibili fosili, dar ele continuă să acționeze fără responsabilitate”, spune directorul IATP Europe, Shefali Sharma.
Raportul se concentrează în special pe zece companii mari, cu obiective climatice mai mult sau mai puțin precise. Pentru șapte dintre ele, emisiile absolute au crescut pe parcursul a doi ani. De exemplu, între 2015 și 2017, s-a înregistrat un nivel de + 15%, respectiv + 30% pentru Danone și Lactalis.
„Vrem să vedem o schimbare în sistem”, continuă Shefali Sharma. ,,Vrem să-i vedem schimbând tiparul acestei producții în masă. În două cuvinte: mai puțin și mai bine. Poți avea animale la fermă, atâta timp cât au o viață bună și ajută la regenerarea solului și a mediului”.
,,Modelul acestor companii îi obligă pe fermieri să producă într-un mod care nu este benefic pentru planetă. Dezbaterea este întotdeauna centrată pe fermier sau pe consumator... Dar companiile nu sunt niciodată în centrul atenției. Sperăm că prin acest raport atenția se va îndrepta către jucătorii economici foarte puternici care modelează sistemul."
,,Greenwashing”
Unele dintre aceste companii au „planuri climatice” bazate pe trucuri contabile, precum conceptul de ,,intensitate a emisiilor de carbon” adică emisiile pe litru de lapte sau kilogram de carne, care pot fi mai mici, fără ca emisiile în ansamblu să scadă. Este și cazul grupului Lactalis, numărul 1 mondial - potrivit propriei estimări, care susține că ,,această creștere a emisiilor se datorează evoluției companiei, fiindcă studiul estimează emisiile totale, iar Lactalis a făcut mai multe achiziții în ultimii ani."
Din cele 20 de companii analizate, doar patru (Arla, Danone, FrieslandCampina și Nestlé) raportează emisiile totale ale lanțului lor de aprovizionare și doar trei (Nestlé, FrieslandCampina și ABP) și-au anunțat intenția de a-și reduce emisiile absolute prin includerea lanțului lor de aprovizionare.
Guvernele “trebuie să solicite companiilor să investească bani, pentru a transforma sistemul, dar și să înceapă să reglementeze aceste companii și să le tragă la răspundere pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Fără intervenția lor, nu se va face nimic de la sine”, concluzionează Shefali Sharma.
Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de rfi.fr.