
Mediu
Trucuri contra risipei alimentare de sărbători: mergeți la magazin pe stomacul plin. Cum aranjăm produsele în frigider?
mici_trucuri_risipa_alimentara_sarbatori_cumparaturi.jpg

Marile magazine sunt de zile bune arhipline, iar risipa alimentară crește în această perioadă proporțional cu volumul cumpărăturilor, spune la RFI președintele asociației MaiMultVerde, Doru Mitrana: ”Cu cât cumpărăm mai mult, cu atât risipim mai mult, pentru că oricât ne-am lăsa pradă marketingului și poftelor, până la urmă, tot o cantitate limitată putem să mâncăm. Primul pas pentru a nu ajunge la risipă alimentară e totuși să ne stăpânim atunci când mergem la cumpărături”.
Mici trucuri pentru a reduce risipa alimentară
Președintele asociației MaiMultVerde afirmă că ”putem apela la mici trucuri, începând cu momentul cumpărăturilor. E mai bine când mergem la cumpărături după ce am mâncat. Apoi, e mai bine dacă avem o listă și ne ținem de ea, nu luăm, chiar așa, tot ce ne face cu ochiul de pe raft. Odată ce ajungem acasă, e foarte importantă depozitarea tot în frigider sau la rece, cât și în dulap. Aici, de cele mai multe ori, suntem tentați să punem în fața raftului, către noi, ceea ce am cumpărat nou și în felul ăsta ce e mai vechi rămâne în spate și riscă să expire”.
Ce înseamnă un cadou sustenabil de Crăciun?
Doru Mitrana explică și ce ar presupune cumpărarea unui cadou sustenabil de Crăciun: ”Prima regulă ar fi să ne asigurăm că nu cumpărăm lucruri, dacă nu avem cu adevărat nevoie de ele. Apoi, să căutăm, fie că vorbim de alimente sau alte produse, cât mai puțin ambalaj, să nu aglomerăm cu plastic și alte tipuri de ambalaj tot ce cumpărăm (...). Noi ne gândim că mai degrabă e util să oferi o experiență cuiva, fie că e un curs sau o excursie sau alte tipuri de experiențe, decât obiecte în sine. Noi de exemplu la MaiMultVerde promovăm copăcei-cadou, pe care oricine îi poate face cadou celor dragi, cu 10 lei pot cumpăra un copăcel care în primăvară va fi plantat de voluntari”.