Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul rus simplifică legislația pentru finanțarea distrugerii deșeurilor

gunoaie.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

- Municipalitățile și regiunile rusești vor avea acces mai ușor la bani pentru neutralizarea siturilor poluante și a deșeurilor abandonate, a anunțat viceprim-ministrul Victoria Abramchenko;

- În Republica Moldova, presa transnistreană scrie despre Nicolai Iova din Dubăsari, cel mai puternic om din țară, multiplu campion mondial la ridicarea greutăților. După ce a antrenat mulți ani la Moscova, Nicolai s-a întors în locurile natale unde lucrează ca antrenor de fitness, dar și ca paracliser la o biserică.

Guvernul de la Moscova va simplifica legislația pentru ca autoritățile locale să poată obține mai repede fonduri pentru eliminarea instalațiilor industriale poluante și a deșeurilor abandonate periculoase, a declarat viceprim-ministrul Victoria Abramchenko, potrivit rg.ru.

Inițiativa face parte din programul Marea Curățenie pus la punct de guvernul rus până în 2030.

„Dacă există ceva care afectează sănătatea și mediul, acel ceva trebuie eliminat,” a spus oficialul.

În prezent, birocrația pentru înscrierea unui sit pe lista celor care afectează mediul, este foarte stufoasă, iar regiunile și municipalitățile plătesc în plus pentru strângerea tuturor documentelor.

 

Cum să-ți pui o dorință de Anul Nou? 

Iată un titlu simpatic din www.unian.ua. Ziarul ucrainean amintește despre o tradiție spaniolă potrivit căreia, când ceasul începe să bată de miezul nopții, trebuie să mâncați 12 boabe de struguri și să vă puneți câte o dorință pentru fiecare în parte.

Iată o altă metodă: desenatul unui vis... „Nu trebuie să știți să desenați ca Salvador Dali pentru a vă folosi de această opțiune. Trebuie să luați o foaie de hârtie și câteva culori strălucitoare pentru a reprezenta ceea ce doriți să obțineți anul viitor. Apoi, faceți hârtia sul, legați-o cu ață roșie și puneți-o în Brad. Când ceasul sună de miezul nopții pe 31 decembrie, luați desenul din brad și depozitați-l la loc sigur. Când o dorință se împlinește, luați un marker roșu și încercuiți-o.

Și varianta plicului prețios este la fel de haioasă: „cu jumătate de oră înainte de miezul nopții, scrieți-vă obiectivele pentru anul următor pe o foaie de hârtie. Împăturiți hârtia și puneți-o într-un plic roșu pe care îl băgați apoi în buzunar. Când ceasul începe să bată miezul nopții, rememorați în cap ceea ce ați scris, atingând plicul. După ce ceasul sună de 12 ori, scoateți plicul din buzunar, ascundeți-l într-un loc sigur și nu-l scoateți până la sfârșitul anului.”

 

Campion mondial la ridicarea greutăților slujește la o biserică în Transnistria

Cel mai puternic om din Moldova, vedeta din Minutele de glorie și prietenul lui Schwarzenegger slujește în biserică și urmează să meargă la mănăstire, aflăm din publicația transnistreană Komsomolscaia Pravda.

Nicolai Iova din Dubăsari deține cinci titluri de campion mondial de juniori la ridicarea greutăților, opt titluri europene de juniori, cinci de campion al Eurasiei (juniori), patru de campion al SUA (juniori) și are 27 de recorduri mondiale și europene. Transnistreanul este maestru internațional al sportului în ridicarea greutăților.

„Tânărul Hercule a fost remarcat de însuși Arnold Schwarzenegger și l-a invitat pe campion să participe la tradiționalul său festival internațional de sport din Ohio.”

Nicolai Iova a fost descoperit la o emisiune de talente din Rusia, intitulată  Minutele de glorie.

„Și iată o nouă întorsătură a sorții!  Nicolai Iova, în vârstă de 31 de ani, a devenit... paracliser la Biserica Tuturor Sfinților din Dubăsari! Principala lui activitate este ca antrenor la un club de fitness local. Am lucrat la Moscova câțiva ani, am antrenat, am participat la competiții, spune Nicolai. Dar din cauza pandemiei, volumul de muncă s-a redus, competițiile nu se mai țin ca până acum, deci, m-am întors acasă. (...)  Sâmbăta și duminica aprind cădelnița, pun tămâie, scot analogul, Evanghelia... Slujirea mi-a plăcut dintotdeauna, s-a cuibărit în sufletul meu încă din copilărie. Am scris și poezii pe teme religioase, iar toți membrii familiei au avut întotdeauna credința în suflet,” povestește sportivul.

 

Au Participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Maxime ZINOVINE, Federatia Rusa

Cristina CHIFA, Republica Moldova

Sofia DALEKA, Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 29 decembrie 2021