Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Panouri solare pe Casa Poporului?

panouri_solare_casa_poporului.jpg

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Cum poate fi eficientizat energetic Palatul Parlamentului? Una dintre cele mai mari clădiri din lume, Casa Poporului are un consum ridicat de energie, cam cât două mii de locuințe, conform unor estimări apărute în ultimii ani în spațiul public. Sau cât o localitate de mici dimensiuni.

O clădire ca Palatul Parlamentului nu poate fi adusă la nivelul uneia cu consum de energie aproape de zero, dar anumite amenajări pot fi făcute.

De exemplu, dacă ideea montării de termopane poate fi exclusă din start, instalarea de panouri solare pe Casa Poporului e o idee ce poate fi luată în calcul.

Horia Petran, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și clusterul pRO-nZEB explică la RFI ce poate fi făcut și ce nu poate fi făcut pentru a eficientiza energetic un gigant precum Palatul Parlamentului: ”Poate fi făcut tot ce poate fi făcut la o clădire, la orice fel de clădire, pornind de la reducerea necesarului de energie, apoi furnizarea cât mai eficientă a energiei și eventual, producerea de energie din surse regenerabile. Ce nu poate fi făcut? Cam ce nu poate fi făcut la o astfel de clădire, care este patrimoniu, care este monument de arhitectură și în care există niște limitări, de exemplu la izolarea termică pe exterior, la schimbarea ferestrelor (...). Dacă din punct de vedere al izolării și al ferestrelor nu poate fi făcut mare lucru, s-ar mai putea reduce consumul sau necesarul de energie prin etanșeitatea anvelopei, etanșeitatea la aer, care cred că e destul de complicat pentru o clădire existentă, mai ales pentru această clădire”.

 

Termopane la Casa Poporului?

 

Reporter: Deci înțeleg că unei clădiri de acest gen nu i se pot pune termopane? Ar fi ceva de neconceput, nu?

Horia Petran: În principiu, da. Nimic nu cred că e de neconceput, dar există niște dificultăți. Acum, depinde ce înțelegeți prin termopane, că o fereastră termoizolantă poate fi realizată și după o anumită arhitectură și după o anumită fereastră existentă, însă există limitări. Probabil că ar exista niște ferestre care să semene foarte mult cu ferestrele existente, astfel încât să nu se schimbe foarte mult arhitectura (...). Arhitecții ar trebui să judece nu numai din punct de vedere al formei sau al culorii tâmplăriei, dar și din punct de vedere al materialelor folosite.

 

Reporter: Când vorbiți despre surse energetice regenerabile, la ce vă referiți, mai exact, panouri solare?

Horia Petran: Pot fi panouri solare pentru apă caldă, pentru încălzire, pot fi panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și aici probabil că există niște limitări de spațiu, că nu pot fi trântite oriunde peste această clădire. Pot fi pompe de căldură și aici e o problemă care ține de sistemele existente, dar în orice caz, sistemul de producere a energiei din surse regenerabile este abia a treia etapă din ce am spus la început, adică întâi trebuie redus necesarul de energie și apoi trebuie furnizate sisteme care au eficiență cât mai ridicată și abia al treilea pas, montarea de sisteme care furnizează energie din surse regenerabile.

 

Reporter: Există această certificare legată de clădirile cu consum de energie aproape de zero: nZEB. Cât de departe este Casa Poporului de această etichetă?

Horia Petran: Nu pot să spun nimic, pentru că nu știu care este performanța energetică a clădirii, dar o clădire cu consum de energie aproape egal cu zero este un standard definit prin lege și care se aplică obligatoriu la toate clădirile construite hai să spunem astăzi, nu se aplică la clădirile existente. Dincolo de asta, cred că ar fi o aventură să ne gândim că am putea atinge nivelurile de clădire cu consum de energie aproape egal cu zero sau nZEB la Casa Poporului, dar asta se poate spune numai în momentul în care, în urma unei expertize energetice a clădirii, se evaluează performanța actuală.

 
Horia Petran, despre eficientizarea energetică a Casei Poporului