
Mediu
Suedezii se pregătesc să “angajeze” ciori pentru curățenia orașelor
chistoc_in_cioc_cioara.jpg

Totul a pornit de la o problemă: 60% din gunoaiele de pe străzile și parcurile suedeze sunt mucuri de țigară. În plus, fiind mici și multe, ele sunt foarte greu de strâns de lucrătorii de la salubritate. De cei umani, vreau să spun. Asta fiindcă societatea Corvid Cleaning a avut ideea de a folosi în locul lor o resursă aproape inepuizabilă la care nu mulți se gândiseră înainte: ciorile.
De ce? Pentru că sunt multe, sunt peste tot și sunt obișnuite să trăiască în zonele locuite de oameni. Altfel spus, sunt sălbatice… și nu prea. Pe deasupra, sunt cunoscute ca fiind printre cele mai inteligente păsări de pe Pământ și nu au nicio problemă în a înțelege raportul dintre muncă și recompensă. Și nici măcar nu trebuie programate una câte una. Inițiatorii proiectului se bazează pe faptul că, dacă păsările vor găsi ideea de a tranzacționa mucuri contra hrană interesantă, încet - încet se vor educa una pe cealaltă, un proces mult mai eficient decât orice dresură pusă în aplicare de oameni.
Cel care a avut ideea se numeștee Christian Günther-Hanssen și a terminat facultatea de psihologie la Universitatea din Lund. El este persoana care a construit mașinăria ce eliberează grăunțe imediat ce primește mucuri de țigară și spune că primul și cel mai greu pas a fost făcut: acela de a le convinge pe ciori să culeagă gunoaiele și să le aducă la locul tranzacției. Tot el însă mai adaugă că aici mai e un obstacol, acela de a le determina pe zburătoare să ia grăunțele care sunt oferite de mașinărie. Cum nu e vorba de un loc unde ele se hrănesc în mod normal, se pare că noile lucrătoare de la salubritate sunt încă destul de circumspecte, așa că momentan lucrează în mare parte pro bono, un lucru lăudabil, dar pe care sigur nu te poți baza pe termen lung.
Și tot Christian Günther-Hanssen declară că este copleșit de interestul arătat de presa din întreaga lume, adăugând că televiziunea japoneză i-a cerut un interviu, iar instituții media din Australia și Canada l-au sunat în aceeași zi. Succesul e atât de mare, încât pe pagina companiei pe care o conduce, a apărut un text în care autorii își cer foarte politicos scuze că nu mai pot da interviuri, invitându-i pe jurnaliști să revină prin august.
Mai ușor cu ciorile decât cu oamenii
De fapt, toată ideea a fost prezentată la un seminar științific în municipalitatea Södertalje, aflată la câțiva kilometri de Stockholm. Aceeași municipalitate s-a declarat pregătită să pună proiectul în aplicare, imediat ce inițiatorii săi vor considera că e momentul potrivit. Thomas Thernström, resposabil cu deșeurile în municipalitate a adaugat chiar că e interesant de văzut că e mai ușor să dresezi ciori să culeagă chiștoace, decât să îi convingi pe oameni să le arunce pe acestea în coșurile de gunoi… iar asta în ciuda unor măsuri recent luate de autoritățile suedeze care au decis să amendeze cu 80 de euro orice persoană surprinsă că aruncă mucuri de țigară sau alte mici gunoaie pe străzi sau trotuare.
Oameni pragmatici, suedezii au făcut chiar și un studiu de eficiență financiară a unei astfel de metode. S-a calculat că pescuitul unui muc de țigară de către un angajat costă cam 8 de cenți. Pe de altă parte, în cazul în care cioara este cea care face treaba, prețul se reduce la aproximativ 4 cenți.
La atâtea avantaje te poți întreba dacă există vreun motiv pentru ca proiectul să nu funcționeze așa cum se dorește. Ei bine, da. Ar putea fi vorba despre influența pe care purtatul unui chiștoc în cioc riscă să o aibă asupra păsării, adică dacă nu cumva nicotina din țigări i-ar dăuna sănătății, ori de distanțele pe care ciorile sunt gata să le parcurgă pentru a-și îndeplini misiunea. Unii vorbesc însă și de dorința pe care păsările ar putea-o avea de a strânge mucuri de țigară. Dacă e prea mare, păsările ar putea deveni periculoase, iar dacă e insuficientă, ele ar putea pur și simplu hotărî că recompensa nu merită efortul.
Cert este că inițiatorii proiectului se gândesc acum să sufle și in iaurt și să pună camere la aparatele de strâns chiștoacele, ba chiar și sisteme de inteligență artificială care să reacționeze în cazul în care niște ciori mai descurcărețe s-ar gândi să trișeze și să depună în aparat altceva în afară de mucuri de țigară, pentru a-și primi recompensa de hrană. Cum spuneam, sunt printre cele mai inteligente ființe lângă care trăim.