Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Nu se atestă creșteri ale nivelului radiației după incendiul de lângă Zaporoje

nuclear-34997_960_720.png

Sursa imaginii: 
Pixabay

Ministerul Mediului de la Chișinău anunță că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere și nu există pericol pentru populație, după incendiul de lângă centrala nucleară de la Zaporoje, Ucraina. 

”Datele de la Ministerul Mediului arată că nivelul de radiație din Republica Moldova nu înregistrează nicio creștere. Vom continua să monitorizăm nivelul de radiații și să informam periodic dacă vor interveni schimbări în fondul radioactiv”, anunță autoritățile moldovene. 

Totodată, guvernarea face apel la calm și roagă cetățenii să se informeze exclusiv din surse verificate.

Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporoje, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major. CN Zaporoje a declarat stare de ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei la 3 dimineața.