Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Ariile protejate vor fi mutilate”. Proiect de lege cu impact puternic asupra mediului

arii_protejate_mutilate_proiect_mediu.jpg

Hidrocentrale în arii naturale protejate? Ecologiștii au rezerve
Hidrocentrale în arii naturale protejate? Ecologiștii au rezerve
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un proiect de lege cu posibil impact puternic asupra mediului intră luni pe agenda Senatului. E vorba de un act normativ care modifică ariile naturale protejate, pentru a face loc unor proiecte hidroenergetice.

Documentul ce modifică ariile naturale protejate vizează între altele hidrocentralele Bumbești-Livezeni și Răstolița, care se află pe teritoriul Parcului Național Defileul Jiului, respectiv Parcului Național Călimani.

Pornirea hidrocentralelor va diminua drastic debitele râurilor, fapt ce va afecta negativ întreaga biodiversitate și în mod direct speciile de vidră și populațiile de pești precum zglăvoaca și lostrița, o specie pe cale de dispariție, potrivit unui comunicat de presă al ONG-urilor ecologiste Bankwatch, Agent Green și WWF.

 

Cât de protejate sunt ariile naturale din România?

 

Coaliția Natura 2000: Ariile naturale trebuie protejate efectiv, nu doar pe hârtie

 

Investițiile aduse în discuție au fost făcute cu încălcarea legilor de mediu, fapt pentru care hidrocentralei de pe Jiu i-a fost anulată definitiv în 2017 autorizația de construire, iar hidrocentrala Răstolița deține un acord de mediu emis în anul 1990 (format din două pagini), care nu include nici o măsură de protecție a mediului. Odată cu declararea zonelor ca Parc Național și înfiinţarea reţelei Natura 2000, procedurile de mediu ar fi trebuit revizuite, spun ecologiștii.

Proiectele energetice respective sunt de mici dimensiuni, însă au un impact de mediu devastator, explică la RFI avocata asociațiilor Agent Green și Bankwatch, Cătălina Rădulescu.

 
Cătălina Rădulescu, despre proiectul ce vizează hidrocentralele din arii naturale protejate