Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina riscă să compromită lupta împotriva schimbărilor climatice (France24)

india_poluare.jpg

Traficul intens din New Delhi generează un nor toxic care planează permanent asupra orașului, India, 12 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Prakash SINGH AFP via France24

În situația internațională creată de războiul din Ucraina, care demonstrează inclusiv dependența puternică a multor economii de combustibilii fosili, experții în domeniul climei ai IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) , organism ONU care se ocupă cu cercetarea schimbărilor climatice, au publicat în ultima vreme mai multe rapoarte deloc optimiste, scrie France24.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, nu putea fi mai clar în urmă cu două săptămâni, în ziua când au fost deschise discuțiile între cele 195 de state membre IPCC: dependența de petrol, cărbuni și gaze este o ,,nebunie”.

,,Ne îndreptăm orbi spre un dezastru climatic” și ,,dacă vom continua așa, putem să ne luăm adio de la îndeplinirea obiectivului de 1,5°C. Și cel de 2°C ar putea fi de neatins”, a insistat el, făcând referire la obiectivele Acordului de la Paris.

După mai bine de un secol și jumătate de dezvoltare bazată pe combustibilii fosili, temperatura medie a crescut cu aproximativ +1,1°C comparativ cu perioada preindustrială, conducând la intensificarea caniculei, secetei, furtunilor sau indundațiilor devastatoare.

În prima parte a raportului său publicat în august 2021, IPCC sublinia accelerarea încălzirii globale, prezicând că pragul de +1,5°C raportat la era preindustrială ar putea fi atins deja în jurul anului 2030.

O imagine sumbră

A doua parte a raportului, de la finalul lunii februarie, reda o imagine mai sumbră a consecințelor din trecut, prezent și viitor asupra populației și ecosistemelor, evidențiind că întârzierea în luarea inițiativei și în a acționa ar reduce șansele unui ,,viitor locuibil”.

Cea de-a treia parte analizează posibilele soluții pentru a stopa încălzirea globală, prin împărțirea posibilităților în funcție de principalele sectoare (energie, transport, industrie, agricultură…) fără a uita aspectele legate de acceptarea socială și de locul pe care îl ocupă anumite tehnologii precum captarea și stocarea carbonului.

,,La câte distrugeri trebuie să mai fim martori, câte rapoarte vor mai fi necesare pentru ca guvernele să recunoască într-un final că combustibilii fosili sunt adevărații vinovații pentru suferința omului în lume”, se întreabă Namrata Chowdhary, de la ONG 350.org.

,,Reducerile masive ale emisiilor sunt inevitabile pentru a ocoli răul cel mai mare", a adăugat ea.

Acest lucru necesită transformări majore în toate sectoarele economiei, insistă experții. Transformări care trebuie întreprinse acum, dacă sperăm să respectăm obiectivele Acordului de la Paris.

,,Să aștepăm nu este o opțiune” a evidențiat la începutul întâlnirii patronul IPCC, Hoesung Lee.

,,În afara subiectului”

Aceste aspecte ne influențează modul de viață, de consum, de producție, asupra cărora însă cele 195 de state membre nu au aceeași viziune. Verificarea fiabilității ,,Rezumatului pentru factorii de decizie", o versiune condensată a miilor de pagini ale raportului științific, a fost analizată de către delegați prin videoconferință, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, timp de peste 48 de ore.

,,Criza climatică ia amploare și combustibilii fosili sunt principala cauză. Un studiu asupra scăderii emisiilor care nu evidențiază acest fapt ar nega știința pe care se bazează IPCC", a declarat Nikki Reisch de la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului.

Potrivit ONU, angajamentele actuale ale statelor, dacă ar fi respectate, ar duce la o încălzire globală ,,catastrofală" de +2,7°C. Semnatarii Acordului de la Paris sunt chemați să își consolideze ambițiile în cadrul conferinței COP27, care va avea loc în noiembrie în Egipt.

Însă, după o COP26 care s-a încheiat cu un ,,optimism naiv", pentru Antonio Guterres, războiul din Ucraina ar putea, în schimb, să deraieze și mai mult acțiunile privind clima.

,,Dacă liderii mondiali, atât din sectorul public, cât și din cel privat, nu fac progrese pentru a pune la punct niște planuri clare privind clima în următorii doi ani, planurile pentru 2050 (neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon) ar putea fi irelevante", a avertizat șefa ONU pentru climă, Patricia Espinosa.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24