Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatologul Roxana Bojariu: Dacă nu acționăm imediat, unele schimbări din sistem vor deveni ireversibile

climatolog_roxana_bojariu_schimbari_ireversibile.jpg

Omenirea, în pragul unui dezastru climatic?
Omenirea, în pragul unui dezastru climatic?
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Omenirea se apropie de punctul în care schimbările climatice vor deveni ireversibile. O spune la RFI climatologul Roxana Bojariu, care precizează că pentru a evita un scenariu catastrofal, guvernele și companiile trebuie să ia unele măsuri.

Noul semnal de alarmă vine după ultimul raport ONU privind clima. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a avut un discurs foarte dur, în care a acuzat guvernele că mint în privința eforturilor de reducere a poluării.

Roxana Bojariu spune ce arată noul raport ONU privind clima: ”Suntem într-o situație în care dacă nu acționăm imediat, problemele se vor înmulți, se vor agrava, unele schimbări din sistem vor deveni ireversibile și nu vom mai putea face față nici cu mecanismele de adaptare schimbărilor devenite deja ireversibile”.

Climatologul precizează că ”acest nou raport ne spune clar că dacă până în 2025 nu reușim să atingem maximum, pentru ca apoi să scădem emisiile la nivel global, nu ne vom mai putea înscrie pe traiectoria de a atinge o creștere limitată la 1,5 grade Celsius la sfârșitul secolului față de nivelul preindustrial, de fapt, scopul Tratatului de la Paris”.

 
Roxana Bojariu, despre ultimul raport ONU asupra schimbărilor climatice