
Mediu
Blocurile, renovate cu bani din PNRR. Dan Trifu: Nu umpleți țara de polistiren!
blocuri_renovate_pnrr_dan_trifu_polistiren.jpg

Problema e că unele primării au renovat până acum blocurile într-un mod neinspirat. În unele cazuri, au fost folosite materiale de construcție ieftine, de proastă calitate și muncitori necalificați, care au făcut o treabă de mântuială, spune la RFI vicepreședintele organizației Eco-Civica Dan Trifu: ”Trebuie să folosim niște materiale care să corespundă unor standarde care să fie prietenoase cu mediul, pentru că asta-i principala problemă, să avem o reducere a consumului de energie pentru încălzire, folosind materiale prietenoase cu mediul. Or după cum știți, România folosește acest polistiren, care numai prietenos cu mediul nu este, este de fapt cancerigen, se aplică și prost, este folosit și un polistiren de calitate destul de slabă și cu toate că se spune că ar fi ignifug, ați văzut că arde de sus până jos. Acest polistiren, proprietățile lui chimice sunt extrem de nocive pentru mediu (...). De asemenea, aplicarea lui nu este corespunzătoare, sunt lucrări de mântuială”.
Cum ar trebui renovate de fapt blocurile şi clădirile publice?
”Românii vor să aibă 26 de grade în locuințe”. Cum reducem consumul de energie?
Reporter: Dar dacă vin acum banii din PNRR pentru reabilitarea energetică a clădirilor, asta este o garanție că acest gen de probleme va dispărea?
Dan Trifu: Nu, singura garanție, ne asumăm ceea ce spunem, singura garanție e că banii aceștia vor dispărea, tot prin metode de genul acesta și în loc ca Guvernul României să ia o poziție cu specialiștii, să-i invite și să-i întrebe care este cea mai bună metodă, nu contează că este ceva mai scumpă, dar care într-adevăr să justifice banii și aceste garanții pentru un mediu mai curat, o încălzire eficientă, fără afectarea mediului și sănătății. Deci noi așa trebuie să discutăm, nu a venit cineva și a zis: anvelopare cu polistiren. Nu se poate așa ceva, lucrurile trebuie să înceteze. Dacă umplem țara iarăși de polistiren, cum am făcut cu azbestul, până la urmă UE a interzis azbestul, la fel se va întâmpla și cu polistirenul la un moment dat, lucrurile nu merg deloc bine (...). Dacă aplicăm numai aceste metode, prin care primăriile sifonează bani în diferite moduri pentru o lucrare proastă, lucrurile nu sunt corecte.
Reporter: Mai e și problema esteticii blocurilor renovate. Unele arată bine, în culori decente, altele sunt ca un curcubeu. Cum trebuie rezolvată această problemă?
Dan Trifu: Un oraș se dezvoltă unitar, cu o urbanistică coerentă și inclusiv plăcută ochiului. Anumite sectoare deja au sorcove, nu lipsește nici măcar o culoare din spectru. Au făcut și combinații între culorile spectrului, că toate blocurile au devenit un spectru de culori total inestetice și chiar derutează și în trafic, am văzut foarte multă lume minunându-se, deschizând geamul și uitându-se și spunând Doamne, ce nenorocire, cum le-o fi dat prin cap așa ceva! Până la urmă, aspectul urbanistic al unei localități dă seriozitatea Consiliului General, Consiliilor Locale, Primăriei Generale și Primăriilor de Sector. Dar nu vorbim numai de Capitală, vorbim și de alte orașe în care se întâmplă astfel de lucruri. Vedeți, sunt un gen de abonați de partid, care așa își manifestă dragostea, între ghilimele, față de partid, își colorează blocurile în culorile partidului, își cumpără treninguri în culorile partidului și toate celelalte lucruri care nu au ce căuta.
În urma interviului acordat de Dan Trifu postului nostru de radio, ROMEPS-Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România și-a exprimat opinia pe acest subiect într-o luare de poziție, pe care o prezentăm ca atare în atașament:
anexa_2_drept_la_replica_romeps_-_rfi_romania.doc