Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oana Neneciu, Ecopolis: Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are niciun sistem de reducere a poluării din trafic

Expert auto Romania importuri masini second hand.jpg

Piața auto din România, dominată de mașini vechi și poluante
Piața auto din România, dominată de mașini vechi și poluante
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene ar putea da în judecată guvernele lor şi să solicite despăgubiri financiare,  în cazul în care nivelurile mari de poluare a aerului le afectează sănătatea, a declarat avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Juliane Kokott, citat de Reuters. Opinia avocatului general vine după un şir de decizii adoptate de Curtea de Justiție, în cadrul cărora aproximativ 10 state membre UE, inclusiv Franţa, Polonia, Italia şi România, au fost găsite vinovate de un nivel ilegal de poluare a aerului.     

„Avocatul general Juliane Kokott susţine că încălcarea valorilor limită pentru protejarea calităţii aerului, în conformitate cu legislaţia UE, dă dreptul la despăgubiri din partea statului”, a informat CJUE într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres. Kokott a subliniat însă că orice persoană fizică care solicită despăgubiri va trebui să dovedească faptul că pagubele provocate sănătăţii au fost provocate direct de poluarea aerului.

Opinia avocatului general are legătură cu un caz demarat de un rezident din Paris care solicită, de la guvernul francez, despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro pentru că aerul poluat i-a afectat sănătatea, iar guvernul francez nu a respectat limitele UE privind calitatea aerului.

"Comunicarea făcută de Curtea de Justiție a UE mi se pare de o foarte mare importanță, mai ales pentru România. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să trăiască într-un mediu sănătos, în care să nu se îmbolnăvească.  E important să ne gândim cum putem explora aceste demersuri și dacă ele au sens într-o societate ca a noastră unde bunăstarea cetățeanului, sincer, nu este printre prioritățile politicului, în momentul de față", spune la RFI, Oana Neneciu, directoarea Centrului pentru politici Durabile Ecopolis. 

Potrivit acesteia, rețeaua de monitorizare a calității aerului, aflată la Ministerul Mediului, nu este foarte bine pusă la punct. "Avem date, dar avem date relative despre poluare. Dar cel mai grav este că nu avem date pe sănătate puse în legătură cu datele pe mediu, în condițiile în care majoritatea statelor europene deja avansează mult în direcția această de politici publice", mai spune Oana Neneciu. 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 
Oana Neneciu, directoarea Centrului pentru politici Durabile Ecopolis, intervievată de Mirela Dădăcuș