Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încălzirea globală: Peste 90% din Marea Barieră de Corali s-a ”albit” (raport)

corali1.jpg

Un scufundător analizează o porțiune din Marea Barieră de Corali, 7 martie 2022
Sursa imaginii: 
Glenn NICHOLLS AFP via France24

Conform unui nou raport guvernamental al Australiei, aproximativ 91% din Marea Barieră de Corali din Australia a suferit o ,,albire" din cauza unui val de căldură prelungit în timpul verii australe.

Din cele 719 recife analizate, 654, adică 91%, prezintă un anumit nivel de albire a coralilor.

Este pentru prima dată când cel mai mare recif de corali din lume a fost afectat de o astfel de albire în timpul fenomenului climatic La Niña, caracterizat de obicei prin temperaturi anormal de scăzute ale apei.

,,Schimbările climatice se intensifică, iar reciful suferă deja consecințele", avertizează raportul de monitorizare, care subliniază că acesta este al patrulea val de ,,albire" care lovește reciful din 2016 încoace.

Foto: Glenn NICHOLLS AFP

Între septembrie 2021 și martie 2022, Autoritatea  Navală a Marii Bariere de Corali, care a publicat studiul, a efectuat studii extinse asupra recifului aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

S-a constatat că apele au început să se încălzească la sfârșitul lunii decembrie și că cele trei zone principale ale recifului au fost afectate de acest fenomen, care are ca rezultat decolorarea din cauza expulzării algelor care conferă coralilor culoarea lor aprinsă.

Coralii albiți rămân în viață și se pot reface în cazul în care condițiile se îmbunătățesc, dar ,,coralii foarte albiți au rate de mortalitate mai mari", se arată în raportul publicat pentru prima dată în martie.

”Obiective insuficiente"

Raportul a fost publicat cu zece zile înainte de alegerile federale din Australia din 21 mai, în cadrul cărora politica guvernamentală privind schimbările climatice va fi printre principalele provocări.

Prim-ministrul Scott Morrison își menține obiectivul de a ajunge la o neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon pentru 2030, în ciuda apelurilor ce solicită o ambiție sporită, și a promis să exporte cărbune atât timp cât va exista cerere.

În opoziție, nici Partidul Laburist nu vorbește despre eliminarea cărbunelui.

,,Chiar dacă este din ce în ce mai frecventă, albirea nu este normală și nu ar trebui să o acceptăm ca atare", a avertizat Lissa Schindler, activistă la Australian Marine Conservation Society.

,,Ambele partide majore trebuie să recunoască faptul că obiectivele lor climatice nu sunt suficient de ambițioase pentru protejarea recifelor”.

O formațiune care promovează o politică climatică proactivă, Climate 200, finanțată de filantropul Simon Holmes de la Curtea de Justiție, participă la alegeri cu aproximativ 20 de candidați.

Câțiva dintre ei ar putea amenința locurile parlamentarilor conservatori ce își încheie mandatul, cum ar fi ministrul de finanțe Josh Frydenberg.

În luna iunie, UNESCO va decide dacă Marea Barieră de Corali trebuie să fie inclusă pe lista siturilor aflate ,,în pericol".

Australia a lansat un plan de protecție a recifului, denumit ,,Reef 2050", ce beneficiază de un miliard de dolari, după ce, în 2015, Organizația Națiunilor Unite a amenințat că va retrograda situl.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24