Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ecologiștii cer dezbateri extinse pe legea offshore

ecologisti_dezbateri_lege_offshore.jpg

Legea gazelor offshore le ridică semne de întrebare ONG-urilor de mediu
Legea gazelor offshore le ridică semne de întrebare ONG-urilor de mediu
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Organizațiile de mediu cer Parlamentului dezbateri extinse cu societatea civilă asupra legii offshore. Mai multe asociații (Greenpeace, WWF, Declic, Bankwatch și 2Celsius) au trimis o scrisoare deschisă, în care atrag atenția asupra unor pericole de mediu, în condițiile în care legislația internă nu este actualizată conform normelor europene.

Legea offshore a trecut de Senat și a fost trimisă la Camera Deputaților.

Alin Tănase este coordonator de campanii pe climă și energie la Greenpeace România. El explică la RFI ce solicită organizațiile de mediu: ”Solicităm să avem o consultare extinsă cu toată societatea civilă și tragem un semnal de alarmă cu privire la pericolele de mediu care sunt implicate în extracția gazelor din Marea Neagră și lucrul ăsta nu-l spunem doar noi, ci și Comisia Europeană. Există un infringement, unde România nu a transpus corect legislația privind siguranța operațiunilor petroliere și considerăm că e nevoie de o dezbatere mai amplă înainte de începerea acestor exploatări, practic, să fim conștienți de riscurile existente acolo și să ne asigurăm că nu o să se întâmple nici un accident de mediu”.

Ce riscuri există? Alin Tănase spune că ”cel mai grav scenariu este ca o sondă să se rupă, să dea țiței în mare, până la 30 de zile este menționat în proiectul de lege privind siguranța operațiunilor petroliere, pentru care avem și infringement. Evident că acest accident ar produce efecte devastatoare mediului. Pot apărea și accidente ce țin de infrastructura de transport, de exemplu, o conductă care transportă combustibili din mare către uscat să aibă scurgeri. Mai discutăm și despre vapoare care pot merge către platforme și pot avea scurgeri, acele rezervoare care transportă combustibilii de la platformă către uscat”.