Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nor de fum din zona Cernobîl se îndreaptă spre Odesa.”Nivelul fonului radioactiv pe teritoriul R.Moldova este stabil”

profimedia.jpg

Sursa imaginii: 
Profimedia

Ministerul Mediului de la Chișinău dă asigurări că nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil. Precizarea vine în contextul în care un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează spre Odesa și nordul Mării Negre, după un incendiu ce a cuprins, zilele trecute, mai multe hectare de vegetație, în apropierea centralei.

Agenția de Mediu monitorizează continuu nivelul de radiație și afirmă că nu înregistrează nici o creștere. Valoarea maximă admisibilă este de 0,25 μSv/h.

Ministerul Mediului susține că ”potrivit studiului privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest. Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi spre sud, respectiv, spre sud-vestul Ucrainei - zona Odesa și nordul Mării Negre.

Începând din noaptea de joi spre vineri, 19-20 mai, circulația aerului are loc dinspre vest spre est. ”Deci, tendința de evoluție a norului de fum constituie direcția către estul Ucrainei și Sud-Vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor este redusă”, mai precizează Ministerul Mediului.