Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace, replică pentru Tanczos Barna: Tăierile de păduri continuă, dar sunt mai greu de depistat

greenpeace_ministru_mediu_taieri_paduri.jpg

Tăierile de păduri din prezent sunt mai greu de depistat din satelit (ONG)
Tăierile de păduri din prezent sunt mai greu de depistat din satelit (ONG)
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ecologiștii îi dau replica ministrului Mediului, Tanczos Barna, care a spus la Digi24 că vremurile cu defrișări masive, în care pădurile dispăreau de pe versanți au apus.

Tanczos Barna încearcă să mute atenția de la subiectul de bază, declară la RFI coordonatorul de campanii pe păduri și biodiversitate de la Greenpeace România, Ciprian Gălușcă.

El spune că tăieri ilegale de păduri există în continuare și că nu se poate afirma că situația s-a îmbunătățit în mod semnificativ: ”O percep ca pe o fentă, un giumbușluc, prin care ministrul încearcă să devieze un pic discuția. Practic, dumnealui ne spune că nu mai avem acele tăieri de acum zece ani, de acum cinci ani, tăieri rase, versanți dezgoliți de pădure și că lucrurile sunt în regulă. Este adevărat că de când avem imagini satelitare disponibile publicului larg (...), tăierile acestea de sute, mii de hectare rase, complet ilegale, fără nici un fel de act au dispărut. Însă suntem în răsăritul altor vremuri, dacă acelea au apus, iar în vremurile astea, tăierile se întâmplă în continuare, cele ilegale, doar că se întâmplă selectiv, se întâmplă în foarte strânsă legătură cu tăierile care au practic aviz și atunci sunt din ce în ce mai greu de depistat din satelit. Este asta o îmbunătățire a situației? Mă îndoiesc. Nu avem în realitate nici un fel de îmbunătățire”.

 
Ciprian Gălușcă, despre declarația lui Tanczos Barna privind defrișările