Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Poluarea aerului reduce speranța de viață la nivel global cu doi ani

Poluare

Navetiștii se deplasează pe un drum aglomerat sub un nor de fum în New Delhi, Prakash.
Sursa imaginii: 
SINGH AFP/File via France 24

Poluarea aerului cu particule fine, cauzată în principal de arderea combustibililor fosili, reduce speranța medie de viață cu peste doi ani, au declarat cercetătorii la începutul săptămânii, relatează AFP, citată de France 24.

În Asia de Sud, o persoană obișnuită ar putea trăi cu cinci ani mai mult dacă nivelul particulelor fine din aer ar îndeplini standardele impuse de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui raport al Institutului privind Politica Energetică din cadrul Universității din Chicago.

În statele indiene Uttar Pradesh și Bihar, în care locuiesc 300 de milioane de oameni, bolile pulmonare și cardiace cauzate de așa-numita poluare cu PM2,5 fac ravagii în rândul populației și reduc speranța de viață cu opt ani, iar în capitala New Delhi cu 10 ani.

Particulele PM2,5, ce au aproximativ 2,5 microni, diametrul unui fir de păr, pătrund adânc în plămâni și ajung în sânge.

În 2013, ONU le-a clasificat drept agenți cancerigeni.

Reprezentanții OMS precizează că densitatea de PM2,5 din aer nu ar trebuie să depășească 15 micrograme pe metru cubic într-o perioadă de 24 de ore, sau 5 mcg/metru cub în medie pe parcursul unui an.

Confruntându-se cu dovezi clare privind efectele dăunătoare asupra sănătății, OMS a înăsprit anul trecut standardele, fiind prima schimbare de la stabilirea ghidului pentru calitatea aerului în 2015.

„Aerul curat le oferă oamenilor din întreaga lume șansa la o viața mai îndelungată”, au precizat cercetătorul principal Crista Hasenkopf și colegii săi în raportul Air Quality Life Index.

„Reducerea continuă a poluării aerului pentru a îndeplini standardele OMS ar crește speranța medie de viață cu 2,2 ani”.

Câștiguri importante în China

Aproape toate regiunile poluate din lume depășesc standardele OMS, dar situația nu este nicăieri la fel de gravă ca în Asia: de 15 ori mai mult în Bangladesh, de 10 ori mai mult în India, și de 9 ori mai mult în Nepal și Pakistan.

În Asia Centrală și Asia de Vest, și într-o mare parte din sud-estul Africii și anumite regiuni din America Centrală, nivelul de poluare și speranța redusă de viață depășesc media globală.

În mod surprinzător, cele mai recente date din 2020 arată că poluarea cu PM2.5 a fost practică neschimbată față de anul precedent în ciuda încetinirii economiei mondiale și a scăderii emisiilor de CO2 din cauza pandemiei Covid-19.

„În Asia de Sud, nivelul de poluare a crescut, de fapt, în timpul primului an de pandemie”, au subliniat cercetătorii.

O țară care a cunoscut îmbunătățiri majore a fost China.

În statul cu 1,4 miliarde de locuitori, nivelul poluării cu PM2,5 a scăzut cu aproape 40% în perioada 2013-2020, speranța de viața crescând cu doi ani.

Dar chiar și în urma acestui progres, speranța de viață în China este scurtată în prezent cu 2,6 ani.

Unele dintre cele mai afectate provincii sunt Henan și Hebei, aflate în nordul și centrul Chinei, și provincia de coastă Shandong.

Comparat cu alte cauze ale morții premature, impactul poluării cu PM2,5 este asemănător cu fumatul de tutun, de trei ori mai puternic față consumul de alcool, și de șase ori mai puternic decât HIV/SIDA, se arăta în raport.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24