Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce România reciclează doar 15% din deșeuri

Colectarea selectiva

Sursa imaginii: 
Pawel Czerwinski/ Unsplash.com

Raul Pop, expert în deșeuri la Ecoteca și cofondator al Coaliției pentru Economie Circulară, a explicat, la RFI, de ce România stă prost la capitoul colectarea selectivă a deșeurilor.

„Dacă o să ne uităm la cantitatea de deșeuri generată pe cap de locuitor, România raportează că generează undeva la 280 kg pe an pe cap de locuitor. Noi ar fi trebuit să deviem de la depozitare, adică să nu mai ducem pe groapă din total deșeuri generate 50% până în 2020 și 55% până în 2025”.

Expertul a explicat, la RFI, că România are în jur de 15% devierea de la depozitare. Cu alte cuvinte, „85% pleacă la groapă, la depozitele de deșeuri, și 15% pleacă fie la reciclare, fie la incinerare. Ceea ce în sine este o problemă, pentru că noi nu vom putea niciodată să ajungem la acest 50% fără să vedem un progres semnificativ de la an la an. Noi în 15 ani de când suntem în Uniunea Europeană, am reușit să ajungem la 14%. În ritmul ăsta, ne mai trebuie cincizeci de ani să ajungem la 50%”.

În opinia lui, soluția ar putea veni prin implementarea unui sistem prin care primăriile să știe câte deșeuri au fost generate de o gospodărie, iar facturile să fie emise în funcție de această cantitate generată și să nu fie o sumă fixă pentru toată lumea.

Pentru el, exemple de bună practică în ceea ce privește colectarea selectivă sunt Oradea, Cluj sau Covasna. „Acolo sunt lucruri foarte palpabile și care se fac cu resursele românești. Nu e nevoie să vedem cum fac treaba asta danezii. Pur și simplu, acolo sunt oameni care și-au suflecat mânecile și s-au apucat de treabă. E atât de simplu”.

O persoană din UE a produs, în medie, o cantitate de 505 kilograme de deşeuri municipale în 2020, cea mai scăzută cantitate fiind înregistrată de România, cu 287 kilograme/cap de locuitor, arată datele publicate, în februarie 2022, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

În 2020, patru state membre ale UE au înregistrate peste 600 de kilograme de deşeuri municipale per persoană. Acestea sunt Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 845 kg/persoană), Malta (643 kg/persoană) şi Germania (632 kg/persoană).

La polul opus, sunt trei ţări membre ale UE unde au fost produse sub 365 de kilograme de deşeuri municipale per persoană, respectiv România (287 kg/persoană), Polonia (346 kg/persoană) şi Ungaria (364 kg/persoană).

Variaţiile în rândul ţărilor membre UE reflectă diferenţele în obiceiurile de consum şi bogăţia economică, precum şi diferenţele în colectarea şi gestionarea deşeurilor municipale. Există diferenţe privind modul în care deşeurile din comerţ şi administraţie sunt colectate şi gestionate împreună cu deşeurile de la gospodării, precizează Eurostat.

Aici puteți găsi înregistrarea integrală a emisiunii.