Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mic „masacru” în Cișmigiu, provocat de secarea lacului. Primăria ridică din umeri

principala.jpg

Mai multe animale au fost salvate prin intervenția activiștilor de mediu
Sursa imaginii: 
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Primăria Capitalei a anunțat cu fast începerea lucrărilor de reabilitare a podului principal de peste lacul Cișmigiu. Lucrările sunt gata să înceapă, iar în consecință lacul a fost secat de ALPAB pentru ca muncitorii să se poată apuca de proiectul estimat să dureze 9 luni. Un lucru au uitat reprezentanții administrației locale a Capitalei și cei ai ALPAB: să evalueze impactul pe care îl are asupra mediului și mai ales a viețuitoarelor secarea unui lac în mijlocul verii, când păsările și animalele care populează zona au pui. Lacul Cișmigiu va fi secat pe toată perioada verii.

„Secarea lacului Cișmigiu a provocat un mic masacru printre animale”, afirmă la RFI Alex Oprița, de la Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, care, împreună cu specialiști de la Fundația Visul Luanei, a demarat o operațiune contra-cronometru de salvare a cât mai multor viețuitoare. El estimează că „o generație de amfibieni a fost compromisă, lișițele care cuibăreau pe lac și-au abandonat ouăle proaspăt depuse, iar unii pui de țestoase au murit”. Ca urmare a intervenției celor două asociații civice, au fost salvate mai multe animale. Ascultă:


Sursa imaginii: 
​​​​Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

„Am făcut-o și pe asta, alături de prietenii de la Fundaţia Visul Luanei am salvat 8 șerpi, câțiva tritoni, peștișori și cei 5 boboci de rață de pe Lacul Mare din Cișmigiu. Din păcate, ecosistemul parcului a suferit un dezechilibru major odată cu secarea lacului pentru începerea lucrărilor de consolidare a Podului Mare. Desigur că ne bucură vestea demarării investiției, dar tot acest masacru putea fi evitat cu un minim de grijă față de mediu în planificarea lucrărilor”, au scris membrii asociației într-o postare pe Facebook.


Sursa imaginii: 
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

 

În plus, „noi, cetățenii, vom fi lipsiți de această oază verde-albastră în zilele de caniculă ale verii”, afirmă Oprița, care salută inițiativa Primăriei de a repara podul, dar critică începerea lucrărilor în timpul verii, neevaluarea impactului asupra mediului și lipsa de comunicare din partea autorităților locale.

Cu o zi mai devreme, aceeași asociație avertiza cu privire la efectele secării lacului Cișmigiu fără analizarea impactului asupra mediului: „Ar trebui să fim 100% bucuroși pentru că, în ultimii 2 ani, am încercat să ținem aproape de acest proiect și să ne interesăm în permanență de blocaje, să-l punem de agenda de investiții a PMB și ALPAB. Ne-am fi dorit ca execuția consolidării să fie făcută cu grijă față de mediu, în perioada de toamnă-iarnă-primăvară, în care lacul este oricum golit. Din păcate, nu ne-a întrebat nimeni și nici nu a existat vreo preocupare din partea autorităților pentru a ocroti amfibienii, reptilele și păsările a căror viață și înmulțire depinde de lac, în sezonul cald”.


Sursa imaginii: 
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Fundația Visul Luanei: Au murit în mod special pești și amfibieni

Și reprezentanții fundației Visul Luanei, care au intervenit pentru salvarea animalelor, critică intervenția nechibzuită a autorităților locale. „Viața mai multor vietăți a fost pusă în pericol de secarea lacului. Au murit în mod special pești și amfibieni. Proporțiile efectelor au fost limitate de intervenția noastră rapidă. Este ilegal ca în perioada asta să muți cuiburile păsărilor, chiar dacă vorbim despre un lac artificial”, spune Ovidiu Roșu.


Sursa imaginii: 
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

„Toate aceste operațiuni ar fi trebuit făcute probabil în altă perioadă a anului. Astfel de intervenții trebuie făcute cu cap și cu ajutorul specialiștilor. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. Ni s-a cerut ajutorul și acum trei ani, când a fost secat lacul din Gradina botanică. Și de acolo am preluat foarte multe țestoase și pești”, mai spune reprezentantul fundației. Ascultă:


Sursa imaginii: 
​​​​Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Primăria București ridică din umeri

 

Într-un răspuns formulat la solicitarea RFI, Primăria București susține că, în conformitate cu datele primite de la Direcţia Generală Investiţii şi Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, a respectat procedurile și afirmă că lacul Cișmigiu este un lac artificial. Prin urmare, nu ar fi fost necesară obţinerea vreunui aviz din partea altor instituţii pentru golirea sa.

Primăria nu explică totuși de ce a demarat lucrările de reparație la Podul Mare tocmai în mijlocul verii, când bucureștenii se pot bucura de prezența apei lacului Cișmigiu. Autoritățile locale nu au oferit justificări detaliate nici în legătură cu afectarea gravă a speciilor autohtone, prin secarea lacului.

În același răspuns, Primăria mai transmite că lucrările, care ar urma să dureze 9 luni, vor fi executate de o companie controlată tot de administrația locală: Trustului de Clădiri Metropolitane București SA. Aceasta va primi pentru lucrările de reparații peste 2,2 milioane de lei.

Pentru că lucrările sunt programate să dureze 9 luni, așa cum au stabilit Primăria și constructorul, iar pe durata iernii în mod normal nu se poate lucra din cauza frigului, cel mai probabil lacul Cișmigiu va fi secat câteva luni și în lunile calde din 2023.