Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Devastată de incendii, insula Evia din Grecia va avea nevoie de câteva zeci de ani pentru a-și recăpăta pădurile

În două săptămâni din luna august a anului trecut, peste 46.000 de hectare de pe insula Evia au ars, devastând casele, pădurile și bovinele.

În două săptămâni din luna august a anului trecut, peste 46.000 de hectare de pe insula Evia au ars, devastând casele, pădurile și bovinele.
Sursa imaginii: 
Louisa Gouliamaki / AFP via France 24

La aproape un an după ce a doua cea mai mare insulă din Grecia, Evia, a fost devastată de unele dintre cele mai grave incendii din istoria țării, natura începe să își revină încet, potrivit AFP, citată de France 24.

Iarba începe să crească pe versanții munților înnegriți, sub crestele copacilor arși, iar păsările încep să ciripească din nou.

Și în timp ce recuperarea pădurilor și pajiștilor ce produceau odată cea mai bună miere din Grecia e posibil să necesite douăzeci de ani, experții spun că cea mai bună metodă este să lăsăm natura însăși să ducă tot greul.

„În unele locuri are loc o renaștere mai bună decât în altele”, a spus Nikos Georgiadis de la Fundația Mondială a Naturii din Grecia către AFP.

În două săptămâni din luna august a anului trecut, peste 46.000 de hectare de pe insula Evia au ars – la 80 km (50 mile) la est de Atena – provocând daune în rândul caselor, pădurilor de pin, livezilor de măslini, stupilor de albine și al bovinelor, în urma unei perioade lungi de caniculă.

Apocaliptic

Mii de localnici și turiști au fugit din nordul insulei în mijlocul unor scene apocaliptice, autoritățile fiind obligate să organizeze o evacuare în masă pentru a evita o repetare a incendiului de lângă Atena din 2018 care a luat peste 100 de vieți.

Anul trecut, au murit trei oameni în incendiile din Grecia, în timpul unei veri agresive dintr-o fâșie din sudul Europei, din Spania până în Franța, Italia, Croația și Cipru. De asemenea, incendiile au făcut victime și în Turcia și Algeria.


Pădure de pin arsă din apropierea orașului Kokkinomilia de pe insula Evia din Grecia, prima fotografie fiind făcută în August 2021 și cea de-a doua, 10 luni mai târziu.
Sursa imaginii: 
Louisa Gouliamaki / AFP

Oamenii de știință au avertizat că vremea extremă și incendiile puternice vor deveni treptat un lucru obișnuit datorită încălzirii globale antropice, iar premierul conservator al Greciei a asociat incendiile cu schimbările climatice.

Ca urmare a devastării Eviei, premierul Kyriakos Mitsotakis a donat sute de milioane de euro pentru reconstrucție, reîmpădurire și pentru lucrările de prevenire a inundațiilor, și 1,7 miliarde de euro (1,78 miliarde de dolari) pentru revizia generală a Agenției pentru Protecție Civilă.

Dând voie naturii să crească

Pădurarul Elias Apostolidis, a cărei întreprindere este implicată în planul de reconstrucție, a spus că inspecțiile de până acum au arătat că este nevoie doar de puțină intervenție umană pentru regenerarea naturii.

Cele mai afectate zone – în jur de 5% din zonele incendiate – vor fi replantate folosind semințe luate dintr-o altă parte a insulei, a spus la AFP.

Faptul că devastarea a fost totală în unele zone, le oferă posibilitatea pădurarilor să replanteze copaci mai rezistenți la foc.

„Am înregistrat procentajul plantelor din fiecare specie care au supraviețuit”, a spus Apostolidis.


O poză cu livada de măslini din apropierea orașului Rovies în urma incendiului din august 2021 (sus), și o alta făcută în iunie 2022 (jos)
Sursa imaginii: 
Louisa Gouliamaki / AFP via France 24

De exemplu, doar 6% din pinii negri au fost salvați, în comparație cu cei 42% din speciile foioase de stejar, a spus el.

„Asta înseamnă că unele plante sunt mai rezistente decât altele. Practic, acum știm cum se comportă pădurile în preajma focului și trebuie să luăm acest lucru în considerare pe viitor pentru a le putea face mai rezistente în fața incendiilor”, a declarat el.

Însă va dura „aproape 20-25 de ani” ca pădurea să se refacă, a spus Georgiadis de la FMN, cu condiția ca zona să nu fie afectată și lovită de un alt incendiu.

Premierul Mitsotakis a jurat să „reconstruiască nordul Eviei într-un mod mai bun și mai frumos decât a fost înainte”, anunțând un pachet de ajutor pentru regiune în valoare de 500 de milioane de euro.

Statul a îndepărtat deja copacii care nu mai puteau fi salvați din unele zone grav afectate și a început lucrările de infrastructură pentru a sprijini reîmpădurirea și pentru a preveni erodarea solului și inundațiile.

„Suntem terminați”

Însă pentru mulți localnici deja este prea târziu.

Giannis Dimou, un pastor în vârstă de 66 de ani, a pierdut peste 60 de animale și cele trei staule de capre în urma incendiului.

Acum a rămas doar cu o duzină de animale, nesuficiente pentru a-și păstra afacerea.

Și pentru că țarcurile sale nu erau pe deplin autorizate, el nu figura ca fiind eligibil pentru ajutor de la stat.

„Nu poți face nimic cu atâtea animale rămase”, a spus el. „Suntem terminați.”

Situația este la fel de gravă și pentru apicultorii de pe o insulă care găzduia în jur de 40% din producția națională de miere.

„Apicultorii din regiune se confruntă cu probleme mari și, în special, nu vor putea să adune mierea din zonă” pentru ani buni și vor trebui să se mute în altă parte, a spus Stathis Albanis, președintele cooperativei de apicultori din Istiea.

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a France24