
Mediu
Caniculă în România. ”Oamenii nu știu cum să utilizeze aerul condiționat”
canicula_romania_aer_conditionat.jpg

Lavinia Andrei spune cum ne putem adapta la caniculă, mai ales în marile orașe: ”Ar trebui să ne pregătim și ar fi trebuit să ne pregătim mai din timp, nu acum, în preajma valurilor de căldură și ar trebui ca marile orașe să aibă o strategie de adaptare la schimbările climatice, autoritățile ar trebui să gândească o nouă infrastructură, ca să spun așa. În primul rând, va trebui ca în fiecare metropolă să existe niște spații de stocare pentru apă (...), spre exemplu, acele fântâni arteziene ar trebui să aibă fiecare din ele un mare depozit de apă, tocmai pentru situații din acestea de urgență. Acele fântâni arteziene, în perioada de caniculă, ar trebui să funcționeze, astfel încât să răcorească infrastructura, știm că marile orașe suferă din cauza betonării și asfaltării, care cresc temperatura”.
Ea precizează de asemenea că ”un mod în care putem să ne adaptăm la aceste variații mari de temperatură este acela de umbrire a unor artere circulate, spre exemplu. Vedem chiar în București, zilele acestea, că sunt stații ale transportului public, care nu au nici un mod de umbrire, nici măcar acea gheretă în care să te adăpostești”.
Lavinia Andrei explică și cum trebuie folosit aerul condiționat în mod eficient, pe timp de caniculă: ”Problema cea mai mare pe care am observat-o eu, cel puțin la noi, în România, este că oamenii nu știu cum să utilizeze acest aer condiționat. De cele mai multe ori, observăm și chiar la instituții publice cum merge aerul condiționat, dar fereastra este deschisă, astfel încât încercăm să răcorim atmosfera de afară. Al doilea aspect este că sigur, sunt zile în care avem absolută nevoie de aerul condiționat, dar aerul condiționat nu trebuie să funcționeze la 18 grade, el poate să funcționeze foarte bine la 25 de grade, spre exemplu. Nu facem altceva decât să atacăm corpul nostru cu un stres termic mai mare, dacă avem această diferență mare de temperatură. Alte metode care se pot folosi: spre exemplu, dacă suntem acasă, închidem geamurile, tragem obloanele, astfel încât să încercăm să ținem soarele cât mai departe, să nu pătrundă în locuință. Vom avea din ce în ce mai multă nevoie de aer condiționat, dar va trebui să-l utilizăm eficient”.