Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Electro-mobilitatea va „cuceri” definitiv Europa în mai puțin de 13 ani

ap09121704950.jpg

Din 2035, aproape toate automobilele care vor circula pe șoselele UE vor fi 100% electrice
Sursa imaginii: 
AP/Gero Breloer

Din 2035, aproape toate automobilele care vor circula pe șoselele UE vor fi 100% electrice. Asta, după ce cele 27 de state membre au aprobat, miercuri, proiectul Comisiei de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi din Europa începând din 2035.

Această decizie istorică va însemna practic oprirea de facto a vehiculelor pe benzină şi diesel în UE începând cu 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea carbonului până în 2050.

La cererea câtorva ţări, inclusiv Germania şi Italia, Cei 27 au convenit totuşi să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului, de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.

Aceste măsuri trebuie acum negociate cu deputaţii europeni, dar se estimează că acest calendar stabilit pentru renunțarea la mașinile cu combustibili fosili va fi respectat.

La RFI, consultantul în sectorul energiilor verzi Oraan Mărculescu spune că măsura e evident binevenită, dar lucrurile se mișcă mult prea greu în această direcție.

El mai afirmă că trecerea la electro-mobilitate va fi probabil afectată și de faptul că această problemă nu se va mai afla în topul priorităților, ce va fi dominat în perioada urtmătoare de războiul din Ucraina și de crizele economică, energetică și, posibil, alimentară.

În ceea ce privește România, se fac pași constanți în ceea ce privește achiziția de mașini electrice și asigurarea infrastructurii necesare, spune Oraan Mărculescu. Ascultă:

 
Consultantul în sectorul energiilor verzi Oraan Mărculescu, despre mașinile electrice