Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. A fost găsit un glonț înfipt în craniul balenei ucigașe care a murit în fluviul Sena

Orca a fost văzută în fluviul Sena în Duclair, Normandia, pe 26 mai 2022, înainte de a muri din cauza lipsei hranei.

Orca a fost văzută în fluviul Sena în Duclair, Normandia, pe 26 mai 2022, înainte de a muri din cauza lipsei hranei.
Sursa imaginii: 
Pascal Rossignol/Reuters via RFI

Autoritățile franceze care au efectuat autopsia balenei ucigașe care a murit în fluviul Sena, în apropierea orașului nordic Rouen, au găsit un glonț înfipt la baza craniului animalului. Reprezentanții ONG-ului Sea Shepherd France au precizat că vor depune o plângere pentru a afla ce s-a întâmplat.

Ar fi imposibil să există o legătură directă între glonț și moartea balenei, se arată într-o declarație a prefecturii din departamentul Seine-Maritime.

Animalul a murit la sfârșitul lunii mai după ce a petrecut mai multe săptămâni înotând în fluviu.

O echipă de medici veterinari a efectuat autopsia la o zi după moartea balenei. Au descoperit că era o femelă „care nu ajunsese la maturitate”, având 4,26 metri lungime și cântărind 1.100 de kilograme atunci când a murit.

În urma analizelor organelor și pielii balenei, nu s-au descoperit semne de o posibilă infecție bacteriană sau infecție fungică, considerându-se inițial că aceasta ar fi fost cauza decesului.

A murit din cauza lipsei hranei

Reprezentanții prefecturii au declarat că animalul a fost slăbit și a murit din cauza lipsei hranei, încetând să mănânce după ce a fost separat de grupul său.

Autoritățile au folosit stimuli sonori și diferite metode, dar nu au reușit să ajute animalul să se întoarcă în Canalul Mânecii.

Glonțul a fost găsit în țesutul de la baza cranului, neexistând urme de traumatisme la nivelul pielii.

„Nu se poate stabili momentul exact în care glonțul a ajuns în corpul animalului”, se menționează într-o declarație a prefecturii.

Procuratura din Rouen a fost informată în legătura cu descoperirea glonțului, și urmează să hotărască ce se va întâmpla mai departe.

Reprezentanții Sea Shepherd France, asociația care luptă pentru protejarea oceanului, au precizat pe contul de Twitter că iau în calcul deschiderea unui proces „pentru încercare de distrugere a unei specii aflate pe cale de dispariție”.

Se așteaptă peste câteva luni și rezultatele unor analize generale ale dinților balenei, dar și dacă a intrat în contact cu substanțe chimice poluante.

În prezent, corpul balenei se află la Muzeul Național de Istorie Naturală, care va pregăti scheletul pentru a fi inclus în colecția de mamifere.

O altă balenă în Sena

Între timp, la sfârșitul lunii iunie, o altă balenă Minke ce are 10 metri lungime a fost văzută în Sena, în apropierea Canalului Mânecii.

Prefectul din Seine-Maritime a declarat că a avut loc o întâlnire de urgență cu cercetătorii și oficialii statului după ce marinarii au văzut pentru prima dată animalul pe 30 iunie.

Institutul de cercetare a mamiferelor GECC, care a fost implicat în urmărirea balenei ucigașe, supraveghează acum balena Minke, care pare să fie într-o stare bună.

La începutul săptămânii, membrii Sea Shepherd France au precizat că și-au petrecut 10 ore căutând balena, fără succes însă, concluzionând că s-ar putea să se fi întors în mare.

Prezența mamiferului în Sena este neobișnuită, dar nu la fel ca în cazul balenei ucigașe.

Prefectura a emis o avertizare pentru ambarcațiunile din zonă, interzicând tuturor să se apropie la mai puțin de 100 de metri de balenă.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI