Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai pregătește Marea Britanie un zbor de trimitere a migranților către Rwanda? (analiză InfoMigrants)

Protestatarii se află în fața Ministerului de Interne înaintea primului zbor, care a fost ulterior anulat.

Protestatarii se află în fața Ministerului de Interne înaintea primului zbor, care a fost ulterior anulat.
Sursa imaginii: 
Reuters via InfoMigrants

În timp ce depuneau mărturie în fața unei comisii parlamentare, organizațiile caritabile din Marea Britanie au spus că reprezentanții guvernamentali au reținut deja persoane pentru a le trimite în Rwanda, acest lucru având loc înainte ca revizuirea judiciară completă să aibă loc pe 19 iulie. Printre cei aflați pe listă s-ar putea să fie și copii.

Plănuiește guvernul din Marea Britanie să urce „peste 50 de persoane, inclusiv copii” la bordul următorului zbor către Rwanda, pentru a solicita azil acolo, după cum a raportat ziarul The Times? Organizațiile caritabile, care au depus mărturie în fața Comisiei Speciale a Ministerului de Interne pe 6 iulie, se tem că ar putea fi posibil.

Pe 24 iulie, organizația caritabilă Stop Deportations a scris pe pagina de Twitter că „a auzit deja că Ministerul de Interne a început să rețină zeci de oameni pentru a-i deporta în Rwanda”.

Stop Deportations a spus la acea vreme că „nu s-a stabilit o dată pentru următorul zbor de deportare”. Cu toate acestea, în timpul unei ședințe de judecată din Marea Britanie privind zborul anulat pe 14 iulie, avocatul Ministerului de Interne a precizat că „Ministerul de Interne își dorește să stabilească noi curse în acest an”.

„S-ar putea ca până în luna iulie să fie programat un nou zbor. Va fi nevoie de aprobarea guvernului din Rwanda”, a relatat The Guardian.

E deportarea inevitabilă?

Guvernul Marii Britanii ar putea „intra din nou în conflict cu judecătorii de la Strasbourg după ce organizațiile caritabile pentru refugiați au dezvăluit că 50 de migranți vor fi expulzați în Rwanda”, a mai menționat ziarul The Times pe 7 iulie.

De fapt, în timpul mărturiilor depuse pe 6 iulie în fața Comisiei Speciale a Ministerului de Interne, reprezentanții a trei organizații de caritate – Refugee Council, Asylum Aid și Medical Justice – au declarat că sunt îngrijorați de „numărul tot mai mare” de persoane care sunt reținute și primesc înștiințări că vor fi trimise în Rwanda, precizând că e posibil ca „zeci de oameni” să se afle în pericol.

Nu au fost oferite cifre exacte, dar Theresa Schleicher din cadrul Medical Justice, care s-a numărat printre cei care au depus mărturie, a declarat că urmăreau cazurile a 40 de persoane. Aceasta a spus că a auzit de la alte organizații caritabile că s-ar putea ca 100 de oameni să fie afectați, deși a adăugat că nu e sigură ce legătură există între cele două estimări, și dacă cele 40 de persoane despre care a vorbit ea ar putea face parte din grupul total de 100.


Secretarul de stat în Ministerul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel ține un discurs în fața membrilor Camerei Comunelor privind politica privind Rwanda, după ce primul zbor a fost anulat.
Sursa imaginii: 
Jessica Taylor / UK Parliament via AP / picture alliance via InfoMigrants

Mărturie în fața comisiei parlamentare

Reprezentanții celor trei organizații caritabile, Enver Solomon din partea Refugee Council, Alison Pickup din partea Asylum Aid, și Theresa Schleicher din partea Medical Justice, le-au explicat membrilor comisiei că mulți dintre cei care au fost reținuți după ce au ajuns în Marea Britanie au fost apoi înștiințați că vor fi expulzați în Rwanda.

Odată ce oamenii au primit înștiințări, au avut la dispoziție șapte zile calendaristice în conformitate cu regulile din prezent pentru a solicita consilieră juridică și a expune motivele pentru care nu ar trebui să fie trimiși în Rwanda, au precizat reprezentanții organizațiilor de caritate.

Cu toate acestea, se pare că mulți dintre cei care au primit notificări au crezut că ar trebui să aștepte mai întâi o decizie oficială, care este publicată după cinci sau șase zile după ce au trecut cele șapte inițiale. Acesta este motivul pentru care unii dintre oamenii afectați nu au primit asistența juridică necesară, sau nici măcar nu și-au dat seama că au acces.  

Toți cei trei reprezentanți au criticat ceea ce ei au considerat că a fost modul „haotic” în care oficialii au decis cine ar trebui să fie reținut și expulzat în Rwanda.

„Probleme de sănătate fizică și mintală”

Theresa Schelicher a precizat că, din cauza a ceea ce a părut să fie o selecție aleatorie, mulți dintre clienții lor s-au simțit „dezorientați, ... iar mulți suferă de probleme de sănătate fizică și mintală”. Aceasta a adăugat că mulți se chinuiau să mănânce și au fost câțiva care au avut gânduri de sinucidere.

Enver Solomon, directorul organizației Refugee Council din Marea Britanie, a adăugat că a întâlnit și cazuri în care copiii erau atât de sperați că vor fi trimiși în Rwanda, încât aveau gânduri suicidare.

De asemenea, acesta a precizat că el și ceilalți sunt îngrijorați în legătură cu numărul de oameni ale căror vârste au fost înregistrate greșit, existând posibilitatea ca reprezentanții guvernamentali să trimită copii în Rwanda.

Guvernul din Marea Britanie a spus că nu va trimite copii sau minori neînsoțiți în Rwanda; totuși, atât Solomon, cât și Alison Pickup din cadrul Asylum Aid au subliniat faptul că aproximativ 75-94% dintre cazurile pe le-au evaluat au avut vârstele estimate greșit inițial.

De asemenea, toți cei trei reprezentanți au spus că atunci când migranții au ajuns de peste Canalul Mânecii, „nu au fost evaluate cazurile vulnerabile” în primele centre, lucru care s-a întâmplat doar în timpul interogatoriului pentru acordarea azilului, adesea după ce erau duși în detenție. Schleicher a menționat că a avut clienți în această situație dificilă din Iran, Irak, Sudan, Vietnam, Eritreea și Egipt.


Imagine din arhivă: Oamenii aflați în detenție la centrul Brook House, în apropierea aeroportului Gatwick.
Sursa imaginii: 
Rob Todd/Daily Mail/dmg media licensing/picture-alliance via InfoMigrants

„Comerțul cu oameni în secolul 21”

Solomon a declarat că e de părere că politica Rwandei „pierde testul corectitudinii și nu reușește să rezolve problema traficului de persoane”. A adăugat că această politică a provocat deja și va continua să determine „suferință umană semnificativă”.

Solomon a descris politica drept „comerțul cu oameni care caută azil în secolul 21 între Marea Britanie și Africa”. Acesta a spus că „bărbații, femeile și copiii care sunt foarte vulnerabili, traumatizați ar fi în principal „deportați” sau „transportați” pentru bani”.

Solomon a mai spus că Marea Britanie plătea „sume mari de bani Rwandei, milioane de lire, pentru a primi oameni care sunt trimiși fără voia lor și fără să aibă parte de un proces corect în Marea Britanie.

Organizațiile caritabile au fost, de asemenea, îngrijorate de faptul că îndrumările Ministerului de Interne ar putea avea ca rezultat faptul că migranții care nu pot fi trimiși cu ușurință înapoi într-o țară terță să ajungă în detenție pentru ca cererile lor de azil să fie evaluate în Rwanda, în loc să aibă parte de o audiere corectă în Regatul Unit.

Asistența juridică pentru cei aflați în arest nu a fost întotdeauna corespunzătoare, au susținut reprezentanții organizațiilor caritabile.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants