Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectul Gloria, fenomen meteo extrem de rar fotografiat în Munții Făgăraș

efectul_gloria1.jpg

Masivul Făgăraș, în apropiere de Lacul Avrig
Sursa imaginii: 
Facebook/ Meteo Plus/Dany Photography

O imagine spectaculoasă, aproape ireală, a devenit virală duminică pe Facebook, după ce a fost postată pe pagina Meteo Plus. Fotografia surprinde un fenomen meteo foarte rar, Efectul Gloria.

Fotografia a fost făcută de fotograful Dani Ursache și publicată, de asemenea, pe profilul Dany Photography. Acesta se afla în apropiere de Lacul Avrig, aflat la 2011 metri altitudine, în partea de vest a masivului Făgăraș.

Meteo Plus a explicat și despre ce fenomen meteo e vorba.

"Efectul Gloria mai poarta numele de "Spectru montan" ori "Spectru Brocken". Umbra observatorului este proiectată pe ceată, vorbim de o iluzie optică. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei, explică sursa citată. 
Conditiile formării fenomenului se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceata situată mai jos decât pozitia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat."