Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sudul României va fi cel mai afectat de valurile de caniculă (expert în schimbări climatice)

romania_canicula_expert_schimbari_climatice.jpg

Cort anticaniculă, în București (arhivă)
Cort anticaniculă, în București (arhivă)
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Ilona Andrei

Valurile de caniculă sunt din ce în ce mai agresive, motiv pentru care ar trebui intervenit direct la cauza problemei, adică la emisiile de gaze cu efect de seră. Iată ce spune la RFI expertul în schimbări climatice Bogdan Antonescu, în contextul în care o bună parte a Europei este cuprinsă de temperaturi extreme.

Franța se luptă cu incendiile de pădure, pe fondul caniculei, Marea Britanie înregistrează temperaturi istorice, spre 40 de grade, iar în Spania și Portugalia au murit deja sute de oameni.

Valul de caniculă se instalează în aceste zile și în România, până la final de iulie.

Bogdan Antonescu explică la ce asistăm de fapt: ”Asistăm la o consecință directă a schimbărilor climatice. Practic, acum, orice val de căldură pe care-l observăm este clar că este un val de căldură care a fost influențat de schimbările climatice. Asta pentru că creșterea temperaturii medii globale se reflectă direct în schimbarea caracteristicilor valurilor de căldură (...). Valurile de căldură observate în prezent sunt mult mai intense decât în trecut, decât acum 20-30 de ani, de exemplu, sunt mult mai intense, asta înseamnă că temperatura maximă atinsă în timpul unui val de căldură acum este mult mai mare decât în trecut”.

Expertul spune cum ar putea arăta România peste câteva decenii, pe fondul schimbărilor climatice: ”Pentru România, zona de sud, deci partea de la sud de Carpații Meridionali o să fie cea mai afectată de valurile de căldură. Acolo observăm din toate datele pe care le avem, din toate simulările numerice, că vom avea în viitor o frecvență mai mare de apariție, valurile de căldură vor avea o durată mai mare față de restul teritoriului. La nord de Carpații Meridionali vom avea mai multe precipitații sau precipitații sub formă de averse, deci precipitații pe durată scurtă de timp. Întreg teritoriul va fi afectat de valul de căldură, dar partea de sud este, dacă vreți, un hot spot pentru valurile de căldură intense și mai frecvente, asta dacă ne uităm la simulări care merg până în 2080 sau până în 2100, chiar”.