Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de delfini, victime colaterale ale războiului din Ucraina

delfini.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Circa 5000 de delfini din Marea Neagră au murit din martie până în iulie a.c., de trei ori mai mulți decât înaintea războiului, estimează cercetătorul Ivan Rusef, de la Parcul național pentru lagune Limans Tuzly, din apropiere din Odesa, citat de rfi.fr

”Cauza acestei creșteri dramatice a mortalității delfinilor ține de sistemul lor acustic, care le permite să se orienteze în apă. Acest sistem acustic le este afectat de sonarele navelor militare, urechea lor internă este afectată.

Sonarele de pe submarinele rusești și de pe navele de suprafață le perturbă capacitatea de orientare și de deplasare, devin dezorientați, nu mai au repere și atunci se izbesc de stânci sau nu mai pot găsi suficientă hrană și mor. Delfinii care nu se pot hrăni corespunzător pierd în greutate mult mai repede decât alte animale puse în situații asemănătoare”, explică cercetătorul.

Dar nu doar sonarele sunt de vină ci și, evident, exploziile submarine.

Pe porțiunea de coastă dintre Odesa și Delta Dunării, care reprezintă doar 2-3% din lungimea totală a coastei ucrainene la Marea Neagră, au fost găsite în ultima perioadă sute și sute de cadavre de delfini, mai spune expertul.

”Este o mare tragedie, oamenii trebuie să înțeleagă că dispariția delfinilor din Marea Neagră ar însemna dispariția întregului ecosistem din această mare. Fără delfini ecosistemul nu poate supraviețui. Delfinul, cel mai inteligent animal, moare din cauza războiului oamenilor...”, spune cu tristețe Ivan Rusef.