Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatologul Roxana Bojariu, despre secetă: Modul în care facem agricultură trebuie regândit

Climatolog Roxana Bojariu seceta agricultura.jpg

Roxana Bojariu: Apa trebuie folosită eficient
Roxana Bojariu: Apa trebuie folosită eficient
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

România are nevoie de o agricultură digitalizată, cu imagini satelitare, declară la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea spune cum s-ar putea transforma pe viitor agricultura din România, pe fondul caniculei și a secetei cauzate de schimbările climatice.

Roxana Bojariu precizează pe fondul valului de caniculă din România că ”ieri (duminică-n.r.), temperatura maximă la București a fost 40,7 grade Celsius. Dacă ne gândim la valul de căldură din acest an, de fapt, valurile de căldură, ați văzut că am trecut prin mai multe, avem lucruri comune, diferită ar fi poate durata, dar și durata în ultimii ani a crescut. Anul trecut, am avut un val de căldură cu durată destul de mare, aproape două săptămâni, au fost valuri de căldură importante ca intensitate și ca durată în 2012, ca intensitate în 2007, când s-a înregistrat și recordul pentru luna iulie, 44,3 grade Celsius la Calafat. Ce ar fi poate totuși deosebit anul acesta ar fi această amplificare simultană atât a valurilor de căldură, cât și a problemelor legate de resursa de apă, cu implicații în seceta aceasta pedologică ce afectează agricultura și cu favorizarea incendiilor de vegetație”.

 

Cum se va modifica agricultura, pe fondul schimbărilor climatice?

 

Climatologul spune cum s-ar putea schimba agricultura din România pe viitor: ”Cred că toate procedurile, tehnologiile folosite, inclusiv soiurile folosite trebuie regândite și probabil vor fi modificate. Dacă tot am vorbit de resursa de apă din sol, ea rămâne pe mai departe o potențială problemă și va trebui să o avem în centrul atenției atunci când gândim soluții de adaptare, pentru că în condițiile schimbării climei, de exemplu, studiile arată că precipitațiile vara au tendința să scadă, dar intensitatea lor crește și atunci o cantitate mai redusă de precipitații vara e repartizată pe episoade cu precipitații mult mai abundente în timp scurt și care evident sunt localizate. Or asta înseamnă o încărcare neeficientă a resursei de apă exact atunci când cerința de apă este mare pentru culturile agricole. Evident că deja s-au modificat datele de însămânțare pentru culturile de toamnă, dar și pentru cele de primăvară, tocmai pentru că avem ierni mai blânde, pe de o parte, pe de altă parte, primăverile se declanșează mai devreme. Avem și modificări în stratul de zăpadă, din păcate, cel care asigură o resursă bună de apă și o infiltrare eficientă a acestei ape în sol, se schimbă raportul între precipitațiile lichide și solide, încep să devină mai importante precipitațiile lichide și asta iarăși e o veste relativ nedorită, pentru că înseamnă apă în sol mai devreme, dar și evaporare a acesteia mai devreme, odată cu primăverile mai timpurii și mai calde. Deci trebuie să-ți modifici, clar”.

Roxana Bojariu declară că ”se caută și există tehnologii care să-ți permită să păstrezi apa în sol, atunci când faci lucrările agricole, să-ți permită să ai acele plante care să poată să reziste secetei, plante cu rădăcini mai adânci, dar evident că asta presupune și alte lucruri, presupune perdele forestiere, care să ajute la o mai bună reciclare a apei în zonele acestea deficitare și avem de-a face inclusiv cu o protejare a solului împotriva eroziunii (...). Deci practic, se modifică tot, dar se modifică pe bază de cunoaștere științifică, adică așa ar fi ideal și cu tehnologii moderne. Vorbim de irigații, însă pe principii moderne, care să aducă apa atunci când trebuie și unde trebuie, fără risipă. Avem nevoie de o agricultură modernă, în care să folosești imagini satelitare, să-ți dai seama ce se întâmplă în câmp, mult mai ușor, o agricultură chiar digitalizată, pentru a putea să repartizezi resursele acestea necesare, într-un mod cât mai eficient, fără pierderi și cu beneficii cât mai mari pentru culturi, dar și cu păstrarea mediului și a fertilității solului”.

 
Roxana Bojariu, despre canicula din România și seceta care afectează agricultura