Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina cere ca centrala nucleară de la Zaporojie să fie demilitarizată

centrala.jpg

Centrala Nucleara de la Zaporojie
Centrala Nucleara de la Zaporojie
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Kremlinul și Kievul se acuză reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, centrala de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, controlată în prezent de forțeșe rusești. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului, a declarat reporterilor că bombardamentele ar putea avea  „consecinţe catastrofale inclusiv pentru continentul european,”  informează France Presse.  

Cine bombardează, așadar, centrala nucleară de la Zaporojie? În ultimele zile, centrala a fost ţinta a două bombardamente care au lovit unele instalații.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziţii din apropierea oraşului Marhaneţ, au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc. Totuşi, potrivit administraţiei locale instalate de Rusia, complexul nuclear de la Zaporojie funcţiona luni, 8 august, în „modul normal”.
La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă din nou bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. De asemenea, Ucraina a cerut crearea unei ''zone demilitarizate'' la centrala de la Zaporojie, cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.

În timpul atacului care a condus la ocuparea centralei Zaporojie în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor administrative ale obiectivului, stârnind temeri privind un accident nuclear major, aminteşte AFP.
În urma bombardamentelor, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a subliniat că „orice atac asupra centralelor nucleare este un act sinucigaş”.