
Mediu
Cum pot răspunde europenii crizei generate de secetă?
seceta franta.jpg

Presa europeană relatează că în Valea Padului din Italia, recolta de orez a fost compromisă în întregime. Sau că în aproape toate cele 96 de departamente ale Franței există deja restricții privind consumul de apă potabilă.
Concluziile experților consultați de jurnaliștii europeni sunt aproape unanime: avem nevoie urgentă de un plan de management al apei.
Europenii ar trebui să investească urgent în jurul marilor bazine hidrografice, în construirea de capacități de stocare.
O altă problemă o reprezintă pierderile de apă în capacitățile deja existente. Aceste pierderi reprezintă în prezent o cincime din consumul nostru, scriu jurnaliștii de la Libération. În plus, sunt necesare campanii pentru utilizarea economică a apei în gospodării.
Dar seceta actuală poate genera și schimbări în felul în care sunt concepute marile aglomerări urbane.
Mai puțină asfaltare și mai mult verde ar reprezenta o abordare logică. Dar experții consultați de Frankfurter Allgemeine Zeitung spun că există și soluții tehnice, de la rezervoare de apă pluvială îngropate până la construirea de acoperișuri inovatoare.
Berlin, de exemplu, a dezvoltat un proces de transformare a acoperișurilor plate în bureți. Sub un acoperiș cu verdeață se află un suport care seamănă cu lăzile pentru băuturi, ale căror cavități se umplu atunci când plouă, înainte ca excesul de apă să se scurgă pe jgheab.
Și, bineînțeles, vorbim despre sistemele de irigații pentru agricultură, care la rândul lor trebuie să fie eficiente și să evite risipirea apei.
Toate acestea sunt provocări la nivel european – marile bazine hidrografice se întind, inevitabil, pe teritoriile mai multor țări și ar fi de neimaginat ca, într-o luptă absurdă pentru resurse, europenii să repete experiența unor state din Africa sau Asia, care-și asigură apa în detrimentul vecinilor situați în aval.
De pildă, barajul construit de Turcia prin care controlează rezervele naturale de apă dulce ale Siriei şi Irakului. Sau barajul construit de Etiopia, pe Nilul Albastru, care pune probleme Sudanului și Egiptului.
Provocarea acestei veri poate fi un impuls pentru un răspuns european comun, în fața schimbărilor climatice, care nu cunosc frontiere și ne privesc pe toți.
(Pentru realizarea acestui articol a fost folosită ca sursă revista presei europene realizată de Eurotopics.net).
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica